KÁLIUM, AZ ELSŐ USA SZABADALOM (1790 július 31.)

2008.07.31.

Az USA első szabadalmát Samuel Hopkins kapta 1790 július 31-én a kálium tisztításási eljárására. A második a gyertyakészítés volt, de az egy másik történet...

George Washington volt az USA első elnöke, aki 1789 és 1797 között töltötte be ezt a tisztséget. Elnöksége első évében 1790 április 10-én léptette életbe a szabadalmi védettságet szabályozó törvényt. Az első szabadalmat Samuel Hopkins (1743 - 1818) kapta meg 1790 július 31-én a kálium tisztítási eljárására. Csak érdekességként jegyzem meg, hogy George Washington mielőtt elnök lett, katona volt, de az eredeti foglalkozása növénytermesztő, amit szintén sikeresen csinált. Másrészt a képen lévő táblán a második sorban a "Patent" szó jelenti a szabadalmat, ami emellett még azt is jelenti, hogy nullás liszt, de ez csak "hézagpótló háttérinformáció". A "pearl ash" jelenti a káliumot amit azért többnyire "potash"- nak szoktak hívni de lényeg az, hogy a K2CO3 értendő alatta.

A kálium mellett a foszforral kapcsolatban is van a mai napon aktualitás, hiszen ma 90 éves Paul Boyer amerikai biokémikus, aki a foszfor vegyületek vizsgálatával foglalkozott. 1997-ben megkapta a Nobel díjat a ATP (adenozin-trifoszfát) szintézis leírásáért. Ez azért érdekes, mert ez a foszfor vegyület adja az energiát az izmok működéséhez, oly módon, hogy az adenozin-difoszfátból és szervetlen foszforból adenozin-trifoszfát képződik, miközben az actomyosin összehúzódását generáló energia képződik. Úgy is hívják ezért az ATP-t, hogy "Spark of Life" vagyis az élet szikrája.