MIT ÉR A VÉDELEM, HA BIOLÓGIAI?

2008.07.28.

Az idei szezon időjárása nem csak a kalászos gabonák betakarítását nehezíti, hanem a kertészeti kultúrák növényvédőseit is nehéz faladat elé állítja.

A múlt év nyarán a különlegesen nagy szárazság okozta a legnagyobb gondot a mezőgazdaság számára. A talaj szárazsága mellett a levegő nagyon alacsony páratartalma is próbára tette a növényeket, hiszen többször is megdőlt az évszázados melegrekord. Természetesen a termésátlagok is jóval elmaradtak a várakozásoktól és nyilván senkit sem vigasztalhatott, hogy viszont a gombabetegségekkel nem volt annyi baj, mivel olyan időben még a kórokozók is kivannak. Idén mintha fordítva lenne, az utóbbi hetekben annyi eső volt, hogy az jelentősen hátráltatta a kalászos gabonák és a repce betakarítását. A gabonák esetében még jelentős minőségromlást is okozott az eső sokfelé. Emellett a múlt héten a százéves hidegrekord is megdőlt.

A kertészeti kultúrákban sokszor jól jött az eső. Szépen termett a meggy - még a Parlament elé is jutott belőle - a dinnyék is nagyra nőttek és idáig a szőlő- és almatermelők is jó termésre számíthatnak. A növényvédősöknek viszont nagyon nehéz a dolguk az idén. Erősen támadnak a gombabetegségek és a rovarkártevők is mintha a szokottnál sűrűbben mutatkoznának. A sok eső miatt nem mindig akkor permetezhet az ember, amikor ez optimális lenne, ezért érdemes volt a korszerű, felszívódó, hosszú hatástartalmú és széles hatásspektrumú készítményeket használni. A szakma talán legnagyobb kihívása és az innovatív, fenntartható növényvédelem magasiskolája, amikor a számos szempont mellett még arra is ügyelnek a szerválasztásnál, hogy az lehetőleg megkímélje a hasznos élő szervezeteket.

Én azt gondolom, hogy az ember el sem tudja képzelni, hogy például a katicabogarak milyen gyorsan és milyen sok levéltetvet pusztítanak el. És azt is nehéz elképzelni, hogy a katicabogarak mellett, még milyen sok hasznos rovar pusztítja a kultúrnövények kártevőit.

Mire megnyomtam az exponáló gombot, a levéltetűnek már csak a feje maradt.

Szegény levéltetvek, biztos visszasírták a szintetikus pyretroidokat, meg a foszforsav észtereket...

A kiadós ebéd után katicáéknak is jólesik a keksz.