JÚLIUS 16. A pénz, az atom és az űr...

2008.07.16.

Ezen a napon nyomták az első bankjegyet, robbantották az első atombombát és indították az első rakétát a Holdra.

1657-ben Svédországban Johan Palmtrich megalapította a Stockholms Banco nevű bankot, amely 1661-ben július 16-án nyomtatta az első bankjegyet.

Az első bankjegy

1945-ben ezen a napon sikerült kiszabadítani a szellemet a palackból az első atombomba felrobbantásával a szépnevő Alamogordo városka közelében. Volt nagy durranás, kb. 300 méteres körben a homok üveggé olvadt. A főmérnök Robert Oppenheimer - aki nagyon kultúrált ember volt - csak egy idézetből talált szavakat. Azt mondta: "I have bacome Death, the destroyer of worlds" (Én lettem a halál, világok lerombolója). A tesztfőnök Kenneth Brainbridg erre a következővel válaszolt. "Now we are all sons of bitches". Ez a szabad ferdítésemben annyit jelenthet, hogy: Most mindnyájan rohadékok vagyunk. Erre Oppenheimer csak annyit dünnyögött: "It worked" - működött.

Sajnos akkor is működött, amikor később a japán nép ellen vetették be. Szerencsére azóta egyetlen másik ország sem alkalmazta az atomfegyvert és ma már minden felelősen gondolkodó ember őszintén reméli, hogy az USA marad az egyetlen atomtámadó.

1969-ben ezen a napon indult el az Apollo 11, az első holdraszállókkal. Ment másfél kört a Föld körül, majd alig 4 nap alatt elérte a Holdat. Július 24-én a küldetés sikeres véget ért és Kennedy elnök 1961-es álma megvalósult. Nagyon kár, hogy ő már nem élte meg, mert lelőtték. Véletlen tragikus egybeesés, hogy Kennedy elnök fia John F. Kennedy Jr. 39 éves korában, 1999-ben pont ezen a napon esett a tengerbe repülőgéppel és halt meg a feleségével és annak hugával együtt.

Szerintem ez a legszebb kép, amely a Fehér Házban készült. Amerika legnormálisabb elnöke dolgozik, miközben a kisfia az asztal alatt játszik...

...aztán sétálnak egyet.

Manapság nincsenek ilyenek. Csak a pénz, az atom meg az űr.