KEVESEBB KEMIKÁLIA, TÖBB ÉLET...

2008.07.21.

Még mindig támadnak a levéltetvek az ültetvényekben és a házikertekben egyaránt. Ellenük kevesebb, de jobb kemikáliát javaslunk, hogy számítani lehessen a hasznos rovarokra.

A levéltetvek kártétele elég súlyos lehet, mivel nem csak a szívogatásukkal gyengítik a növényt, hanem átvihetik a vírusbetegségeket az egészséges növényekre. Ráadásul gyümölcsöknél az általuk termelt mézharmatban megtelepszik a korompenész gomba, amely az élvezeti- és áruértéket jelentősen rontja.

A fenti képet egy őszibarack levélen kattintottam tegnap. Ahol csak végső esetben nyúlnak a kemikáliákhoz, ott számítani lehet arra, hogy a levéltetvek szaporodásával együtt megjelennek a katicabogarak és megtizedelik a kártevőket. A képen a viszonylag kicsi, de nagyon falánk faj látható a kétpettyes katicabogár, (latin neve: Adalia bipunctata). Neki kicsit gyengébb a marketingje, mint közeli rokonának a hétpettyes katicának, de ez mindössze annyi hátrányt jelent a számára, hogy kevesebbet szerepel mesékben. Két változata van, a klasszikus piros, fekete pöttyökkel és a trendi fekete, narancssárga pöttyökkel. Mindkettő egyformán hasznos és nem csak színfoltot, de életet visz a gyömölcsösbe.

Ahol nem hagyható el a permetezés, ott mindenképp azt javasolnám, hogy olyan készítményt használjanak, amelyik hatékonyan és biztosan elpusztítja a levéltetveket, de a kis katicákat megkíméli. Ilyen rovarölőszer például az Actara.