A TÉSZTA MŰVÉSZETE

2008.08.12.

A földeken búzát termesztünk és élelmiszer alapanyagot valamint takarmányt termelünk. A tészta művészete már a búza vetése előtt kezdődik...

Nemrég sikerült felfedeznünk egy kiváló olaszos "tésztaművész" éttermet a Balaton partján. Ez nem a reklám helye, ezért nyugodtan leírhatom és bátran ajánlhatom a balatonfüredi Bazsalikomot, amely a szó szoros értelmében a tó partján van és amit a tésztával vagy a tésztából csinálnak, arra nem találok más szót, csak azt, hogy művészet. A fenti és a lenti képeket - amelyek természetesen tésztából kélszültek - ott készítettem. A fotó nem adhatja vissza az eredetileg kb 50 x 70 cm-es képek látványát, amely egészen fantasztikus.

A tésztáról jutott ott eszembe, hogy pár évvel ezelőtt egy élelmiszeripari kiállításon megismerkedhettem az olasz AGNESI tészták forgalmazóival. Ők akkor elmondták, hogy a jó tészta ott kezdődik, hogy nem lisztet vásárolnak, hanem a leginkább megfelelő termőhelyeken termeltetik a legjobb búzafajtákat és még azt is megszabják, hogy mennyi műtrágyát szórhatnak ki, mert a minőség szempontjából annak is jelentősége van. Az AGNESI ma is a világ talán legelismertebb tésztagyára. Ami viszont meglepő, az az, hogy én magam a Gyermelyi tésztát legalább olyan jóízűnek és jóállagúnak tartom. Ráadásul ezt a véleményt számos ismerősöm is osztja. Ma gazdagabb lettem egy értékes háttérinformációval, amikor Péter Elemér kollegám elmesélte, hogy a GYERMELY Zrt-nél milyen nagy gondot fordítanak a tészta alapanyagaira, így a búzára is.

A GYERMELY Zrt-nél egy hároméves együttműködési megállapodás keretében precíz talajvizsgálatokat végez az AGRO.bio Hungary Kft. és a GYERMELY Zrt. maximálisan kihasználja azokat az előnyöket, amelyeket a BactoFil készítmények nyújtanak a termésbiztonságban és a termésminőségben egyaránt.