2010.03.07.
17 éve alkotta meg ezt a fogalmat és a számítási rendszert John Allan, a londoni King's College tudósa, amiért 2008-ban megkapta a Stockholm Water Prize-t.
A képen látható Dr. John Anthony Allen, a londoni King's College kutatója írta le azt a tanulmányt 1993-ban, amelyben kifejtette, hogy minden termékhez kapcsolódik egy úgynevezett virtuális víztartalom, amely az előállítási folyamat során felhasználásra kerül. Például egy csésze kévé mintegy egy deci vizet tartalmaz, viszont a virtuális víztartalma 140 liter, hiszen ennyi víz kell a megfelelő mennyiségű kévé előállításához. Munkásságáért 2008-ban megkapta a Nemzetközi Vízügyi Intézet Stockholm Water Prize nevű díját.
Van egy internetoldal, a www.waterfootprint.org amely döbbenetes adatokat tartalmaz a világy vízfelhasználásával kapcsolatban.
Csak néhány adat arról, hogy az egyes termékek mennyi virtuális vizet tartalmaznak:
1 alma: 70 liter
1 liter tej: 1.000 liter
1 kg kukorica: 900 liter
1 kg búza: 1350 liter
1 hamburger: 2.400 liter
1 kg rizs: 3.000 liter
1 farmernadrág: 10.850 liter
1 kg marhahús: 16.000 liter
Az előző írásban szerepel a GMO burgonya, amelynek elterjedésével jelentősen csökkenthető lenne a papírban lévő virtuális víztartalom. Ez elég jelentős mennyiség, hiszen az európai országok papírfogyasztása kiemelkedően nagy.