CSIRIBIRI REPCELÁNY...

2012.09.27.

Repcét vetni még érdemes, sőt most érdemes igazán, viszont a BactoFil-os talajaktiválásról kár lemondani.

Ha repcemagot szórunk földre és meglocsoljuk BactoFil B 10 (baktériumtrágya) megfelelő oldatával, amit akár a nagyüzemek számára készülő folyadékból, akár a házikerti felhasználásra gyártott porból megcsinálhatunk, akkor azt látjuk, hogy a fényes fekete magok másnapra vöröseslilára színeződnek, ami jól látszik az alábbi képen. A második-harmadik napon pedig gyors csírázásnak indulnak a magok. Ez nem a repce egyedi tulajdonsága, ha mellé mondjuk szójamagot is teszünk, azzal ugyanez történik. Az éppen kikelt repce amúgy nagyon szép látvány közelről, olyan, mint egy kis zöld pillangó, amelyik egy fúszál hegyére szállt.

Az is eléggé érdekes lehet, közelről nézve a csírázást, hogy a magburok sokáig a levélre tapad, azonban a lényeges dolog csak akkor látható, ha egy üvegedényben történik mindez, amely lehetőséget teremt a gyökérfejlődés megfigyelésére. Az alábbi képen jól látható, hogy a BactoFil-lal (baktériumtrágya) kezelt 2-3 centis repce gyökerei már 10-12 centi mélyre hatoltak. Ez a gyors kezdeti gyökérnövekedés viszont kimondottan jellemző a szárazságra ekkor különösen érzékeny repcére. A mellé vetett - a repcemaghoz képest hatalmas - szójamagokból növő gyökerek ugyanannyi idő alatt alig fele olyan mélyre nőnek.

A szójának nincs is szüksége valószínűleg arra, hogy gyorsan mélyre mennyenek a gyökerei, mert szemlátomást nagyon jól bírja a szárazságot. Az alábbi képen jól látszik, hogy a kiszáradó földben az érzékeny, vékonyszárú kis repcék kókadki kezdenek, míg a három szója délcegen áll. Érdekes megfigyelni, hogy a percre azonos időben vetett repce és szója kezdeti növénymagassága gyakorlatilag azonos, viszont a szója sokkal vastagabb, sokkal erősebb és valószínűleg lényegesen ellenállóbb csírát nevel.

Most, hogy már lassan egy hete figyelgetem a kis repcenövényeket és figyelem a szabadföldi repcehelyzetet is, az a véleményem, hogy eső után, a még meleg földekbe még mindig nyugodtan lehet vetni repcét - lehetőleg hibridet - és lehetőleg BactoFil B 10 készítménnyel kezelt földbe. Ez a termék ugyanis szemlátomást olyannyira meggyorsítja a repce kezdeti fejlődését, hogy az utolérhet jóval korábban vetett repceállományokat.


Mark barárom szerint az öregedés egyik jele az, amikor az ember már józanul is szeretni kezdi az operettet. Hogy így van vagy nincs, azt nem tudom, annyi biztos, hogy mi már nem voltunk egészen azok, amikor Oszvald Marikával így énekeltük a jutyubvideón a Mágnás Miska népszerű dalát:

Csiri biri csiri biri, repcelány

szárazságnak fittyet hány

Csiri biri csiri biri, repcelány

BactoFil-os repcelány

Csiri biri csiri biri, repcelány

Télnek, fagynak fittyet hány

Csiri biri csiri biri, repcelány

Ittyem, pittyem, fittyet hány