PROFESSZIONÁLIS BÚZA VETÉS

2012.10.11.

Eigner Ferenc veszprémfajszi gazdálkodó profi vetéssel indítja a siker felé a 100 hektár búzáját.

Eigner Ferenc Veszprémfajsz határában gazdálkodik 200 hektár területen. Ennek a felén búzát termeszt, hiszen a viszonylag sekély termőrétegű talajon nem érzi jól magát sem a kukorica sem a repce. Ezért aztán a vetésforgóban a búza között napraforgó, facélia, olajlen és köles szerepel. Aki olyan szerencsés helyzetben van, hogy minden szempontból kiváló földeken gazdálkodhat, az akár megengedheti magának azt, hogy ne a legkorszerűbb megoldásokat használja, de ahol olyan a talaj, mint Eigner Úr területein és a legtöbb helyen a Bakony térségében, ott csak a leghatékonyabb és leginkább költségtakarékos megoldásokkal lehet sikeres a gazdálkodás. A jelenlegi búza vetéstechnológia, ami szerintem bárhol a világon professzionális minősítést kapna, a következő alapelemekre épül:

Talajelőkészítés: Vaderstad Top Down géppel történik ez a munkafolyamat. Eigner Úr már 5 éve használja az eszközt és maximálisan elégedett vele, hiszen egy menetben kiválóan megoldja a tarlómaradványok beforgatását, a lazítást és a megfelelő magágy előkészítést. Ehhez az eszközhöz kellett azért egy 200 lóerős traktor a másik 120 lóerős mellé, amelyik a Top Down után húzza a Vaderstad Rapid vetőgépet. Ezzel a két eszközzel két menetben napi 20 hektár területteljesítménnyel kiválóan megmunkált talajba kerül a vetőmag.

Talajaktiválás: A Top Down munkagépre került a BactoFil termék (baktériumtrágya) kijuttatására való BactoFil JET berendezés. A BactoFil-os talajaktiválásra amúgy azért van nagy szükség, mert ez egyrészt meggyorsítja a búza kezdeti fejlődését, javítva a télállóságot, másrész megtakarítható az őszi nitrogén műtrágya kijuttatás anélkül, hogy pentozán hatás nehezítené a kis magok életét. Ráadásul Eigner Úr nagy súlyt fektet a növényegészségügyi kérdésekre és ezért is fontos számára, hogy a BactoFil-ban lévő természetes talajbaktériumok meggátolják a talajba került kórokozók szaporodását ezáltal lényegesen csökkentik a fertőzési nyomást.

A fenti képen Eigner Ferenc mellett Mátyás István, az AGRO.bio Hungary Kft. területi képviselője látható a Top Down előtt. Az erre szerelt 1000 literes tartályban BactoFil A 10 permetlé van. Azért is kell ez a méret, mert a BactoFil JET 2 fúvókáján 100 lirer/hektáros vízadaggal történik a kijuttatás. Az 1-essel jelölt nyíl végénél látható - főleg, ha valaki ránagyít - a BactoFil JET szivattyúja, a 2-esnél a gép elején van a nyomásmérő és a 3-as nyíl jelzi a szórórúd végére, védőburok alá elhelyezett fúvókát.

A fenti kép alulról mutatja a fúvókát és védőburkát, ami megakadályozza a sérülését és az elszennyeződését.

Ezen a képen elölről látható a munkagép. Sárga szaggatott vonallal berajzoltam rá a fúvóka szórásképét. Ez talán jól mutatja, hogy a két speciális fúvóka milyen szépen megoldja a Vaderstad gép munkaszélességében történő BactoFil kijuttatást.

Vetőmag: Eigner Úr a hazai - elsősorban a Martonvásári - búzafajtákat preferálja. Nem csak a nemzeti érzület miatt, hanem elsősorban azért, mert az elmúlt 20 év termesztési tapasztalata alapján a hazai fajták stabilitása és alkalmazkodó képessége mindig megfelelő termést adott neki. Ebben az évben Koló és Béres fajtákat vet nagyrészt, egy kisebb területen GK Békést. A BactoFil-os talajaktiválás mellett még csávázással is biztosítja a magok számára a kórokozók fertőzésének a kiiktatását. A Syngenta Celest Top nevű készítményével csávázza a vetőmagot. Ez azért is jó megoldás, mert a 3 hatóanyagot tartalmazó Celest Top a kórokozók elpusztítása mellett - amivel jól kiegészíti a BactoFil talajfertőtlenítő hatását - a talajlakó és a fiatal növényeket támadó rovarkártevők ellen is megbízható védelmet ad.

Azt gondolom, hogy ez a kiforrott technológia kétségtelenül a siker felé indítja Eigner Ferenc búzáját. Őszinte szívvel kívánok kegyesebb időjárású évet és az ideinél is jobb búzatermést Neki és minden Tisztelt Búzatermesztőnek.