A SZOBANÖVÉNYEK ŐSZI - TÉLI GONDOZÁSA

2012.10.09.

Az új mikrobiológiai levélpermet, az Algafix használata jelentősen javítja a szobanövények stressztűrését és kondícióját.

Ilyenkor október közepe felé odakinn megjelennek a talaj menti fagyok, a lakásokban pedig megkezdődött a fűtési szezon. Az egyre rövidülő nappalok még bő két hónapig csak rövidülni fognak és hozzá kell szoknunk, hogy egyre kevesebbet látjuk majd a Napot. A növényeknek a napfény adja az energiát az életükhöz, ezért az őszi-téli napfényszegény időszakban egyfajta „energiatakarékos üzemmódra váltanak”. Ez természetes dolog, viszont a szobanövények ilyenkor egy kicsit érzékenyebben és a megfelelő gondozásuk egy kicsit több odafigyelést kíván. A következőkben néhány olyan alapelvet illetve megoldást szeretnék bemutatni, a növény életét meghatározó tényezők szerint csoportosítva, amely betartásával a szobanövények a lehető legjobban és legszebben élik át az őszi-téli napfényszegény időszakot.

Fény:

Őszre-télre célszerű a szobanövényeket egy kicsit közelebb tenni az ablakhoz, hogy a kevés fényből minél többet hasznosíthasson. Az se hátrány, ha ilyenkor hetente megfordítjuk a növényt, hogy mindkét fele kapjon fényt, ezzel elkerülhetjük az esetleges féloldalasságát, vagyis, hogy a fény felé fordulva és markánsan abba az irányba nőve elveszítse a szép formáját. Manapság lehet kapni speciális növénylámpákat, amelyeket a növény fölé lógatva és napi 12 órát égetve akár télen is lehet szobanövényeket virágoztatni. Én magam csak akkor látom ennek értelmét, ha valaki egy nagyon fényigényes növényt – például krotont - szeretne télen is fejlődésben tartani.

Víz:

Itt van egy aranyszabály: a növényeknek ha kevesebb a fény, akkor kevesebb vízre van szükségük. Ezért nagyon fontos ügyelni arra, hogy ritkábban és kisebb vízadaggal locsoljuk ősszel-télen a szobanövények földjét. A legtöbb növény sokkal jobban tűri, ha egy kicsit kevesebb vizet kap az éppen megfelelőnél, mint ha egy kicsit túlöntözik. A túlöntözésre különösen érzékeny növények, mint például a szobapáfrányok, ha sok vizet kapnak, akkor a leveleik széle elkezd száradni. Nagy hiba, ha valaki ezt a szárazság tünetének érzékeli és egy kiadós locsolással megadja a növénynek a kegyelemdöfést. Vízügyben azonban nem csak a locsolásra kell ügyelni. A fűtési szezonban lényegesen lecsökken a lakások levegőjének a páratartalma és a legtöbb növény ugyanúgy igényli a megfelelő légpárát, mint a megfelelő locsolást. Ezen úgy segíthetünk, ha rendszeresen szellőztetünk, modern párásító gépeket használunk, vagy a jól bevált levélpermetezős párásítási módszerhez folyamodunk, vagyis naponta párszor egy kézi permetező flakonból apró vízcseppeket permetezünk a növényre.

Tápanyag:

Itt is van egy aranyszabály: az ősz beálltától tavaszig ne adjunk a szobanövénynek semmilyen műtrágyát, legyen az tápoldat, tápsó vagy bármimás, amiben nitrogén és más makro- és mikroelemek vannak. Ebben az időszakban az átültetés sem javasolt. Ha valaki úgy gondolja, hogy már rég át kellett volna ültetni egy növényt, mert tisztára kinőtte a földjét, az még most gyorsan tegye meg egy kicsit nagyobb cserépbe, vagy hagyja a növényt tavaszig. Az átültetéshez vagy általános virágföldet vagy az adott növénycsoporthoz ajánlott földkeveréket használjuk.

Kondicionálás:

Az őszi-téli időszakban a szobanövények fokozottan kitettek az optimálistól eltérő- és diszharmonikus fény – víz - tápanyag ellátottságból eredő növényi stressz hatásoknak. Ennek a kiküszöbölésére illetve a növény stressz tűrésének a fokozására, a megfelelő őszi-téli kondíció fenntartására a jelenleg ismert legjobb megoldás az Algafix nevű mikrobiológiai levélpermet (levéltrágya) használata. Ezt az élő zöldalgákat és az általuk bioszintetizált növényi hormonokat, aminosavakat és vas ionokat tartalmazó készítményt mostantól tavaszig legalább hetente egy alkalommal célszerű használni a szobanövények leveleinek lefújására. Ezzel kapcsolatban 3 praktikus tanács: az Algafix flakonját használat előtt alaposan rázzuk föl, hogy a folyamatosan szaporodó algasejtek egyenletesen kerüljenek kijuttatásra. Mindig alulról fölfelé fújjuk a leveleket, úgy, hogy a fonákot is egyenletesen beborítsák a cseppecskék. Használat után lehetőleg világos helyen (pl. az ablakpárkányon) tartsuk az Algafix (levéltrágya) flakonját, hiszen ezzel biztosíthatjuk a termékben található élő algasejtek fennmaradását és folyamatos szaporodását.

Dióhéjban:

A szobanövényeket ősszel-télen – világosabb helyre tenni, kevesebbet locsolni, műtrágyákat elfelejteni, hetente Algafix levélpermettel lefújni.