MEZŐGAZDASÁGI INFORMÁCIÓFORRÁS

2012.10.20.

A Kleffmann piackutató cég vizsgálata szerint a magyarországi gazdálkodók a www.agroinform.hu internetoldalt olvassák leginkább.

A Kleffmann a világ vezető- a mezőgazdaságra szakosodott piackutató piackutató cége. Évek óta vizsgálják a magyar gazdálkodók internet használati és információszerzési szokásait. A mezőgazdaság egészét jól reprezentáló, 2000 gazdálkodó megkérdezéséből származó információk alapján nemrég megjelent tanulmányuk szerint hazánkban több, mint 3 millió hektáron gazdálkodnak az internetet használó termelők. Ez összességében annyit jelent, hogy a gazdálkodók mintegy kétharmada használja az internetet, de a 100 ha üzemméret felett az internethasználat aránya meghatadja a 90%-ot.

Ebben - szerintem - nincs semmi érdekes, ez szinte mindenki jó közelítéssel megsaccolta volna. Az viszont annál érdekesebb, hogy az internethasználó gazdák milyen oldalakról szerzik az információkat, vagyis milyen oldalakat látogatnak. Ez a vizsgálat a www.agroinform.hu mezőgazdasági portál fölényes győzelmét hozta, legalábbis olyan értelemben, hogy használható információért ide kattintanak a gazdálkodók.

Az ábrán sötétkékkel jelölt a napi és középkékkel a heti látogatás aránya. Ebben a www.agroinform.hu oldalt egyik más oldal sem közelíti meg. A haloványkékkel beszínezett oszloprész a "havonta vagy ritkábban" történt oldalmegtekintéseket jelöli. Ez véleményem szerint teljesen értelmezhetetlen/értelmetlen adat, vagy ha mégsem, akkor semmit sem mutat.

A vizsgálat eredményének alapvetően két értelme lehet. Egyrészt az, hogy ha valaki információt szeretne megjeleníteni egy olyan internetoldalon, amit sokan olvasnak, akkor az eredmények tanúsága szerint a www.agroinform.hu oldalt célszerű választania. A másik pedig az, hogy ha valaki azt gondolja, hogy az oldal, amit sokan látogatnak és olvasnak az biztos jó és ő is arról szeretne információt szerezni, akkor érdemes a www.agroinform.hu oldalra kattintani. Sok-sok ezer rendszeres olvasó nem téved, hiszen ezen az oldalon jól szerkesztett, aktuális és hasznos információk jelennek meg, a minőségi agrárújságírás haladó-jövőbemutató, életigenlő áramlatát képviselve.