HOSSZÚ TÁVÚ NÖVÉNYEK A HOSSZÚ TÁVÚ KERTÉSZETTŐL

2012.10.29.

Aki hosszú távon gondolkodik szobanövény ügyben, annak érdemes benézni a legközelebbi OÁZIS kertészetbe.

Aki szobanövényt vásárol bizonyára eljátszik a gondolattal, hogy elképzeli a növényt sok év múlva mint a lakás különleges dísze. Aki hosszabb távon szeretné örömét lelni egy jól fejlődő dísznövényben, az valószínűleg nem jár rosszul, ha betér egy OÁZIS kertészetbe. Ez ugyanis egy tipikus hosszú hosszú távú kertészet. Nem véletlen vannak 20 éve a piacon és nem véletlen jutottak el a 20 kertészeti árudáig. Ők akkor sikeresek/attól sikeresek, hogy nem "csak" eladják a növényeket, hanem minden lehető módon segítik a vevőket abban, hogy olyan növényeket válasszanak, amelyeknek a sikeres gondozása a legnagyobb valószínűséggel megvalósítható a lakás adottságainak megfelelően.

Ott kezdődik a dolog, hogy a legtöbb szobanövény a legfontosabb igénye szerinti csoportosításban kerül kiállításra. A felső képen a Soroksári OÁZIS kertészet egyik aztala, ahol a magas páratartalmat kedvelő levéldísznövények vannak. Nagyon nagyon szép és kívánatos növények vannak rajta de... Elsősorban annak érdemes innen választani, aki biztosítani tudja a növény számára megfelelő páratartalmat. Aki esetleg száraz levegőjű központi fűtéses lakásban lakik - mint például magam is - az inkább csak közép távon számoljon ezekkel.

Aki olyan helyre keres növényt, ahova keveset süt be a nap, az bátran választhat az alábbi képen mutatott asztalról, ahol az árnyékkedvelő növények vannak. Ezen kívül még a fényigényes növényeknek is van külön csoportja, ami mindjárt nagyon hasznos eligazodást jelent a keresgélőknek.

A szobanövények esetében - különösen télen - kritikus elem a víz. Nem megfelelő öntözéssel erősen leromlott állapotbe lehet juttatni egy növényt. Az OÁZIS kertészet arra is gondol, hogy forgalmazzon olyan termékeket, amelyek segítik a növény megfelelő vízellátását. Ha ezt a kis műanyag madarat beszúrjuk a növény földjébe és a csőrébe vizet öntünk, akkor napokig tartó abszolút egyenletes vízellátást biztosíthatunk a túlöntözés kockázata nélkül.

Miért is olyan nagy gond a hirtelen túlöntözés? Azért, mert ha a víz átmossa a növény földjét, vagyis alul kicsorog a cserépből, akkor kimossa belőle a nitrogént, ami a növény egyik legfontosabb tápanyaga. Nagyobb gond, ha a cserép egy kaspóban van és a kicsorgó víz megáll az alján, mert a növények ezt kimondottan ki nem állják. Magyarul fuldokolnak. Gondoljunk arra, hogy a kelleténél több víz rosszabb, mint a kelleténél kevesebb. A Bördy névre hallgató egyszerű kis eszköz kiváló megoldás a túlöntözés elkerülésére és arra, ha a család pár napra elutazik. Nem kell ugyanis odaszervezni valakit viráglocsolásra. Természetesen az OÁZIS kertészet választéki maximalizmusa nem lenne teljes, ha a hasznos kis BÖRDY nem lenne kapható még más színekben is, sőt a nagyon nagyon kedves eladók nem jeleznék azonnal, hogy ugyanez az egyszerű kis dolog van még békás változatban, ha a madár esetleg optikailag nem felelne meg.

MIKULÁSVIRÁG LIGHT. Most, hogy átállítottuk az órát és megjelent az első hó is, az OÁZIS kertészetekben megjelent a mikulásvirág. Tipikus középtávú növény. Tudtommal ez a világ legkedveltebb, legnagyobb eladási értéket képviselő szobanövénye. Szín és méretválasztékban határ a csillagos ég. Mi konzervatívok vagyunk - legalábbis ezügyben - és évről évre a piros mellett döntünk. Korábban, amíg Bioszfakt kapitány kicsi volt néha-néha majdnem átcsábult egy gyönyörű rózsaszínre, de aztán mindig abban maradtunk, hogy ez olyan lenne, mint a rózsaszín ruhás mikulás. Idén viszont, látva az OÁZIS fantasztikus krotonkínálatát (felső kép) felajánlotta, hogy lemond a mikulásvirágról egy ilyen krotonért, amit a kevésbé biológiai érdeklődésű családtagoknak be lehet mutatni, mint mikulásvirág light. A kroton gyönyörű, dísze a lakásnak csak azt a pár tanácsot kell betartani, amire az OÁZIS kertészet külön információs táblán is felhívja a figyelmet. A kroton a napos helyet szereti, ott lesz szép színe. Viszont ne nyissuk rá az ablakot szellőztetésnél, mert a beáramló hidegtől ledobja a levelét. Nem bírja a túlöntözést, attól is ledobja a levelét, meg a hideg öntözővizet se bírja. Amúgy mindent bír, lehet visszavágni formára stb. Egy szó mint 100, aki szép krotont szeretne - akár mikulásvirág helyett, akár mellett - nyugodtam mehet az OÁZIS-ba és ha mindenképp megóvná a túlöntözéstől, ott a BÖRDY madár...