AZT MONDOM GAZDANAP, AZT MONDOD BÁBOLNA...

2008.09.11.

Bábolna a sikeres nagyüzemi mezőgazdaság ikonjává vált. Most 24. alkalommal rendezik a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokat szerdától szombatig.

Megpróbálom a lehetetlent. Bepillantást nyújtani a rendezvény hangulatába azon Kedves Tisztelt Olvasóknak, akik nem jártak ma Bábolnán. A Gazdanapok amúgy szombatig tartanak, ha valaki esetleg most kapna kedvet.

A program házigazdája hagyományosan a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. A kiállítás megtekintését ezért stílusosan a lovasbemutató megtekintésével célszerű kezdeni.

Szerintem nagyon feldobja és a későbbi élmények befogadására hangolja az embert a lovasok látványos bemutatója. Én nem tudok lovagolni(sem) de nézni nagyon szeretem, mert szerintem a lovaglás az ember-állat kapcsolat csúcspontja.

Amikor bementem az egyik épületbe, először nem értettem, hogy a kb. 30 fokban mitől van itt olyan sok sötét öltönyös ember. Aztán megláttam, hogy Gráf József Miniszter Úr tekinti meg éppen a kiállítást. Az FVM AMC (ejtsd: agrármarketingcentrum) standján hosszan időzött a Tebike sajtüzem pultja előtt...

...aztán megkóstolta a Tebike kecskesajtot. Később én is megkóstoltam, szerintem szuper, bár az én véleményem nem mérvadó ebben a tekintetben, hiszen mi a kislányommal minden sajtot imádunk, még a tubusos Bocisajtot is.

A YARA a világ vezető műtrágyagyártójához méltó módon jelent meg a rendezvényen. Barátságosan, kedvesen és csúcsminőségű termést ígérve a csúcsminőségű termékeik használata által. Aki ott belekóstolt egy YARA technológiával táplált almába vagy szőlőbe, az egyből érezte a lényeget.

A Bábolnai Gazdanapokról természetesen az AGRO.bio Hungary Kft. sem hiányozhatott. A talajbaktérium készítmények iránt nagy volt az érdeklődés. Még a szomszédos Szlovákiából is sokan jöttek szaktanácsért és termékekért.

A rendezvényen a gépek vitték a prímet. Nekem ez a komplett tarlóhántó és magágykészítő gép azért tetszett a legjobban, mert a Vertikum Kft. szakemberei kimondottan a magyar talajviszonyokhoz és termesztéstechnológiákhoz igazodva dolgozták ki. A 6 méteres munkaszélességő gép kiváló magágyat készít és költségtakarékos. Nem vagyok demagóg, hogy "magyar földre magyar gépet", de gyanítom, hogy a kölföldi országok gyártói nem biztos, hogy akkora tapasztalattal rendelkeznek a magyar földek tekintetében. Amiben viszont biztos vagyok, az az, hogy első a klíma, aztán jön a talaj, ezután a növény (fajta, hibrid) és végül a gép. Ezért szerintem a klímához, a talajhoz és a növényekhez célszerű egy optimális gépet készíteni, nem pedig venni egy jó márkás külföldit, hátha jó lesz valamire.