KOMBÁJNOK ÉS GUINNESS REKORDOK

2008.09.20.

A New Holland legnagyobb kombájnja 47 napig tartotta a búza aratás rekordját. Azután jött a Claas Lexion...

A New Holland legnagyobb kombájnja a CR9090 Elevation 47 napig tartotta a búza aratás GUINNESS rekordját. Azután jött a Claas Lexion...

Amikor a múlt héten kimentem Bábolnára a Gazdanapokra, biztos voltam benne, hogy ott lesz a New Holland legnagyobbja, a CR9090 Elevation kombájn, amely július 31-én Németországban - Lipcse mellett - felállította a búza aratás GUINNESS világrekordját. Amit tudtam róla, az az volt, hogy 8 óra alatt betakarított 451,2 tonna búzát, 591 lóerős a motorja és a vágóasztala 10,7 méter. Amikor ott álltam mellette, kerestem a helyet, hogy honnan fényképezzem, közben kicsinek éreztem magam és azt gondoltam, hogy ha a kis falumból minden épkézláb ember kimenne a földre kaszával, nem tudnánk levágni annyi búzát, mint ez a csodálatos gép.

Tegnapelőtt - szeptember 18-án - megjelent a hír a Guinness World Records internetoldalán "Most wheat harvested in 8 hours". Hoppá, hát ez meg mi a manó gondoltam, azután elolvastam a hírt, amely itt tekinthető meg:

http://www.guinnessworldrecords.com/adjudications/080918_Combine_harvesting.aspx

Szóval az történt, hogy szeptember 17-én az Egyesült Királyságban Lincolnshire-ben egy Claas Lexion kombájn 517 lóerős merci motorral és 10,5 méteres vágóasztallal nekiállt egy búzatáblának. Kihívták Londonból Carlos Martinez Guinness felügyelőt, meg még jópár elismert szakértőt. Óra indult, a Claas nekilátott aratni és nyomta, ahogy a csövön kifér. 6 óra és 43 perc elteltével beérte a New Holland korábbi rekordját. Ekkor volt egy kis örömködés, de a Claas nyomta a 8. óra végéig. Ekkor 532,14 tonna volt a betakarított búza.

A Farmeco nevű farmon - ahol a rekordot felállították - 5 éve készültek rá, hogy olyan búzát termesszenek, amelyben ilyen nagyszerű teljesítmény megvalósítható. Húsz éve nem volt Lincolnshire-ben ilyen késői aratás. A legjobb 200 ha-on történt a rekorddöntés, ahol 11 tonna fölötti volt a a búza átlagtermése.

Claas Lexion, a Guinness rekorder