PUSZTULÓ ANYAFÖLD...

2008.09.09.

...ezzel a címmel jelent meg egy nagyon elgondolkodtató 26 oldalas írás a NATIONAL GEOGRAPHIC Magyarország szeptemberi számában.

Csodálatos ajándékkal búcsúzott tőlünk a nyár, a szezon egyik legmelegebb és legszebb hétvégéjét adva. A fürdések között, a csopaki strand legnagyobb fűzfája alatt elolvasgattuk lányommal kedvenc lapunk, a National Geographic Magyarország szeptemberi számát. Ez a magazin csak egy kicsit drágább, mint az óvodás kislányok standard lapja, a Barbie, viszont a lényegesen nagyobb információtartalma miatt jobban megéri.

Lényeg az hozzá, hogy a National Geographic 26 oldalon keresztül foglalkozik a talajpusztulás kérdésével. Az írás teljes címe: Lábbal tiporjuk a jövőt - pusztuló anyaföld. A nagyon elgondolkodtató, vészharangkongató írás - amelynek szerzője Charles C. Mann - néhány érdekes gondolatát szeretném megosztani a Kedves Tisztelt Olvasókkal.

A szerző megemlít egy idézetet Roosevelt amerikai elnöktől: "A nemzetek sorsát az dönti el, hogy mennyire törődnek a termőföldjükkel". Részletesen bemutatja azokat a tényezőket, amelyek oda vezettek, hogy az emberiség mára akkora földterületet tett meddővé, mint az Egyesült Államok és Kanada területe. A helyzet nem hogy javulna, de a szerző szerint - aki elég tárgyilagos és felkészült a kérdésben - "Egyre gyorsabban pusztítjuk a talajt, holott mind több és több termőföldre volna szükség". Az emberiség jelentős része ma is éhezik, miközben az élelmiszer árak gyorsan nőnek. 2030-ra valószínűleg 8,3 milliárd ember él majd a Földön és ennek a néptömegnek az ellátásához legalább 30%-kal több gabonára volna szükség, mint amennyi jelenleg terem. Ha nem történik sürgősen valami "termőtalaj ügyben", akkor nagyon hamarosan nagy problémákkal kell majd az emberiségnak szembenéznie.

Mi lehetne a megoldás a szerző szerint? A varázsszó Terra Preta Do Indio, vagyis indián fekete föld. Ez onnan kapta a nevét, hogy 500-2500 évvel ezelőtt az Amazonas-medence népei faszénnel dúsított mikrobákban gazdag földdel növeltét az amúgy sovány és vékony rétegű talajok termőképességét. A magas mikrobaszámot ételmaradék és háztartási hulladék komposztálásával érték el.

Napjainkban az elv azonos, de a módszerek korszerűsödtek. A talaj termőképesség javításának leghatékonyabb módszere a nagy széntartalmú növénymaradványok beforgatása és a speciálisan összeállított talajbaktérium készítmények - mint a BactoFil vagy a BactoCELL - szakszerű használata.