GYERMELYEN A REPCE IS GYÖNYÖRŰ

2008.11.16.

Nemrég Péter Elemér kollegámmal Gyermelyen jártunk, ahol Réthy László és Bokros Lajos növénytermesztési igazgató urakkal szakmai kérdésekről beszélgettünk.

Amikor Szomor felől közelítjük a Gyermely Zrt. központját, akkor messziről látszik a modern létesítmény. Az út mellett jobbra gyönyörű búzatábla, balra pedig a képen látható gyönyörű repcetábla.

Én nagyon szeretek fényképezni és sokszor gondolom, hogy egyik másik kép még szebb, mint a valóság. Sajnos Gyermelyen ez nem így van, mert akár hogyan igyekeztem, nem sikerült olyan képet készíteni, ami megfelelően adta volna vissza a gyönyörű táj és a gyönyörű repcetábla látványát. Annyi talán mégis látszik a fenti képen, hogy szép, egészséges, egyöntetű és pont optimális fejlettségű a Gyermely Zrt. repcetáblája.

Gyermelyi látogatásunk során számos szakmai kérdésről beszélgettünk Réthy László és Bokros Lajos növénytermesztési igazgató urakkal, amely a következő BACTOSZKÓP számban lesz olvasható, viszont aktualitása miatt írok most a repcéről, mintegy "előzetesként".

Gyermelyen nagyon komolyan veszik a repcét - akárcsak minden más növényt, amellyel foglalkoznak - hiszen erre több oka is van a vállalatnak. Egyrészt a gazdaságos termesztés, ami a repce mostani jó jövedelemtermelő képességéből adódik, másrészt amiatt, hogy a növény rendkívül jó előveteménye a búzának. Ez az oka annak, hogy közel ezer hektáron termesztenek repcét. Réthy- és Bokros Urak, a több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek egyértelműen megerősítették, hogy a repce után vetett búza lényegesen többet terem. A fajtaválasztással kapcsolatban elmondták, hogy a teljes repceterületen hibrideket vetettek, a jobb betegségellenállóság és a stabilabb termőképesség miatt. Meggyőződésük szerint a vetőmag ára nem szabad, hogy döntő szempont legyen a fajtaválasztás során, hiszen csak a növény tulajdonságaival szabad foglalkozni. A repce esetében (is) nagy jelentősége van a vetésidő megválasztásának az optimális fejlettségi szint elérése miatt.

Ez az év tovább erősítette azt a megállapítást, hogy a repce vetését nem a naptárhoz kell igazítani, hanem a megfelelő talajállapothoz. Az igazgató urak elmondása szerint augusztus végén illetve szeptember első napjaiban még olyan száraz volt a föld, hogy rosszul tette, aki akkor végezte a vetést, mivel az számos kikelő növény pusztulását okozta. Ők megvárták az első szeptemberi esőt és csak szeptember 10-ig végeztek a repce vetéssel. A hibridek amúgy is nagyobb rugalmasságit engednek a vetésidő megválasztásában az erőteljesebb kezdeti fejlődésük miatt.

A megfelelő fejlettségű gyökérzet nagyon fontos a repce áttelelése szempontjából, ezért egy kis növényt feláldoztam annak érdekében, hogy megnézzem a szép repceállomány gyökérfejlettségét. A kép tanúsága szerint ez a repcetábla bizonyosan jól áttelel majd, hiszen a véletlenszerűen kiválasztott - és a jól művelt talajnak köszönhetően kézzel könnyedén kiszedett - növény megfelelő gyökérzetet mutatott.

Ezúton is köszönet Elemér kollegámnak, aki nagyon türelmesen várt, miközben én egyik kézzel a növényt, másik kézzel a fényképezőgépet tartva próbáltam elkapni azt a pillanatot, amikor eláll a szél és lehetőség kínálkozik viszonylag éles kép készítésére.