A VÍZCSEPPECSKÉK IDOMÁRA

2008.09.21.

A Silwet L77 a vízcseppecskék felületi feszültségének csökkentésével - szinte megszüntetésével - jelentősen növeli a permetezés hatékonyságát.

Ha egy levélre vizet csepegtetünk, vagy permetezünk, akkor a kis cseppek, mint parányi csillogó gyöngyszemek jelennek meg a felületen. Ha a cseppek összeérnek, akkor valósággal összefolynak és lecseppennek. Ennek az a nagyon egyszerű magyarázata, hogy a H2O vízmolekulák nem szeretnek a felületen lenni, inkább a csepp belsejében ezért a csepp olyan formát vesz fel, hogy a lehető legkevesebb vízmolekula legyen a felületen. Ez pedig a gömb forma, amely a levélen kicsit szétterül. Ez mind nagyon szép, kivéve akkor, ha az a célunk, hogy minél kevesebb vízzel minél jobban befedjük a levelet.

Ha a vízhez vagy a permetléhez olyan nagyhatékonyságú, felületi feszültséget csökkentő anyagot adunk, mint a SILWET L77, akkor a cseppek nem képesek felvenni a gömbszerű kedvenc alakjukat, hanem villám sebességgel szétszaladnak a felületen.

A legfelső képen látható, hogy a mintegy 30 kis csepp szépen díszíti a levelet, viszont csak nagyon kis részét borítja be. A következő kettőn jól látszik, hogy egyetlen kis csepp is milyen nagy felületen "szalad szét".

A fenti kis kísérletet Lilla lányommal csináltuk. Az utcai diófa alól felszedtük a lehullott diókat (kb. 20 szem) és letéptünk a fáról egy viszonylag ép levelet. Ezután egy régi orrcsepp cseppentőjével kiraktuk a szép kis cseppeket, majd egy kávéscsészébe - amiből amúgy nem iszunk - tettünk vizet meg vagy 5 cseppet a SILWET L77-ből. Ezután jött a legjobb, a leglátványosabb. Tényleg nagyon érdekes látni, ahogy a víz szinte valószínűtlenül szalad szét a levélen. Lillácska pár cseppel, ügyesen egy egész diólevelet "be tudott festeni". Alig bírtuk abbahagyni...

Szeretném felhívni a Kedves Tisztelt Olvasók figyelmét, hogy aki a BactoFil vagy a BactoCELL kijuttatása során szeretné kihasználni a SILWET L77 előnyeit, még gyorsabb és erőteljesebb hatást nyerve a hasznos talajbaktériumoktól, annak nem kell a termék után járnia. A SILWET L77 a készlet erejéig az AGRO.bio Hungary Kft-től is megvásárolható, ráadásul meglehetősen kedvezményesen. A részletekkel kapcsolatban a területi képviselők adnak teljeskörű felvilágosítást és szaktanácsot, valamint gondoskodnak a termékek "házhozszállításáról".