EGY VÉGRENDELET, AMELY HATÁSOSABB, MINT A DINAMIT

2008.11.27.

1895-ben ezen a napon írta alá a végrendeletét Alfred Nobel, a Dinamit feltalálója. Neve így halhatatlanná, a díj pedig a tudományos siker ikonjává vált.

     A Nobel díj

Ma van a tudományos élet egyik legnagyobb eseményének az évfordulója. 1895-ben ezen a napon, Párizsban, a Svéd-Norvég klubban írta alá a végrendeletét Alfred Nobel (1833-1896) aki 1867-ben szabadalmaztatta a találmányát a Dinamitot. Ez a szabadalom jócskán hozott a konyhára és így Nobel a végrendeletben 31 millió Svéd Korona felett- és 5 díj létrehozásáról rendelkezett. Alig egy évre rá Nobel Sanremo-ban meghalt, majd a végrendelet szerinti első díjátadó 1901-ben volt.

Csak érdekességként, a legfiatalabb díjazott William Lawrence Bragg volt, aki 25 éves korában 1915-ben kapta meg a fizikai Nobel díjat. A legidősebb díjazott Doris Lessing 2007-ben 87 évesen kapta meg az irodalmi Nobel díjat.

Büszkék lehetünk rá, mi magyarok, hogy az egész világ tudja rólunk, hogy az atomtechnológia fejlesztésében, díjazott magyar tudósok vitték a prímet, akárcsak a vegyipari-energetikai technológia fejlesztésben. (Oláh György 1994-ben osztatlanul kapta meg a kémiai Nobel díjat)

Magyar ember legutóbb 6 éve kapott Nobel díjat. Kertész Imre 2002-ben vehette át az irodalmi Nobel díjat. Nem lennék meglepve, ha a legközelebbi magyar Nobel díj orvosi lenne és a biotechnológia-mikrobiológia területéről születne.