NESZE NEKED BIODIVERZITÁS...

2010.09.28.

Most, hogy már kevesebb, mint 100 nap maradt az ENSZ Biodiverzitás Évből, az EU kiadta "A talaj biodiverzitás európai atlasza" című kiadványt.

Még valamikor 2006-ban határozta el az ENSZ, hogy a 2010. év a "Biodiverzitás Éve" legyen. Meg is csinálták ezt a nagyon szép logót, halakkal, flamingóval, gyermekét vezető emberrel és fával. Lett hozzá szlogen is, mert a jó szlogen kell, mint egy falat kenyér. Szabad ferdítésemben úgy szól a szlogen, hogy "A biodiverzitás az élet, a biodiverzitás az életünk".

Aztán lassacskán az egész téma mintha egy kicsit elsunnyogni látszott volna. Az ausztrálokon kívül nem nagyon foglalkozott vele senki. Az ausztrálok szeretik a természetet, meg igyekeznek is vigyázni rá, meg úgy vannak vele, hogy ha már a biodiverzitás éve van, akkor miért ne foglalkozzanak a témával. Csináltak is - többek közt - egy szuper internetoldalt, amire az érdeklődőknek a következő link mutat: http://www.environment.gov.au/biodiversity/

Más nem csinált semmit? Dehogynem. Az amerikai gyógyszergyárak élükön a Pfizerrel és a Wyeth-el belelendültek annak a propagálásába, hogy milyen fontos gyógyszerek készülnek a talajbaktériumokból és például a Húsvét szigeteken talált egyik Streptomyces törzs (Streptomyces hygroscopicus) által termelt anyag a Rapamycin 15%-kal meghosszabbítja az egerek életét. Szóval, ha összeomlik a biodiverzitás mondják, akkor az emberiség még feltáratlan lehetőségektől vágja el magát.

Az Európai Únió? Az meg a múlt héten kiadta az "European atlas of soil biodiversity" (A talaj biodiverzitás európai atlasza) című 130 oldalas könyvet. Az anyagot az European Commission Joint Research Center, Institute for Environment and Sustainability munkatársai szerkesztették és a világ legjobb talajbiológusai írták. Jó is lett nagyon. Sok szép kép, sok tanulságos ábra és egy nagyon átfogó, komplex talajbiológiai anyag, amely még nem készült a világon.

Ebből a szenzációs anyagból egy ábrát mindenképp érdemes megnézni. Azt mutatja a térkép, hogy hol, milyen mértékben veszélyeztetett a talaj a biodiverzitás szempontjából. A piros mutatja az extrém módon veszélyeztetett talajú területeket, a világosbarnánál pedig nem vizsgáltak adatokat a kutatók. Az ábrából egyértelmű, hogy Nagy Britannia, és a BeNeLux országok finoman szólva problémásak a talaj biodiverzitás fenyegetettség vonatkozásában, de sok más országban és nálunk is nagy területek kerültek a narancssárgás barnával jelzett erősen veszélyeztetett tartományba.

Az anyag 52. oldalától azt boncolgatja, hogy mi az a 12 legfontosabb tényező, amely a talaj biodiverzitását fenyegeti. Meg kell jegyezni, hogy a talaj biodiverzitása és a fennmaradása valamint a termőképessége elég szorosan összefügg. Szóval a biodiverzitást legsúlyosabban fenyegető tényezők első sorában a talajt kihasználó és lepusztító műtrágyahasználatot említik. Csak az érdekesség kedvéért, a 12. helyen a GMO növények termesztése szerepel, mint veszélyforrás.

Valami azt súgja Kedves Tisztelt Olvasók, hogy egyik hiper szuper környezetféltő és természetvédő műtrágyagyártó mamutvállalat sem fog beruházni 25 Eurót, hogy ezt a kiadványt esetleg odaadja tanulságos ajándékul egy termelőnek vagy neaggyisten egy egyetemi tanszéknek. Aki viszont szeretne kapni Önök közül ebből az anyagból - nem 25 Eurós nyomtatottat - hanem elektronikus változatot angol nyelven, az írjon az e-mail címre és a postacímére térítésmentesen küldünk egy kiadványt tartalmazó lemezt.