ÍGY MARAD MEG TOKAJ DICSŐSÉGE...

2010.12.11.

A vezető borászati magazin - a Wine Spectator - szerint egy 2006-os évjáratú 5 puttonyos Tokaji Aszú a világ 28. legizgalmasabb bora.

"Sic transit gloria mundi" - Így múlik el a világ dicsősége - szól a latin mondás, amely bizonyára sokmindenre igaz, viszont a Tokaji Borra biztosan nem. Kevés dologban vagyok annyira biztos Tisztelt Olvasók, mint abban, hogy a Tokaji borvidék és az ott készített bor a világ legkülönlegesebbje. Nem használom a legjobbja szót, hiszen - mint ahogy sok más dologban sem - a borban sincs legjobb. Van drága, különleges, felkavaró és izgalmas. A világ vezető borászati magazinja a Wine Spectator ( http://www.winespectator.com/ ) idén is megjelentette a 100 legizgalmasabb (most exciting) borának listáját. Ez egy kétoldalas lista, amely a bor nevét, árát és az értékeléskor kapott pontszámot tartalmazza. Az első oldalon van az első 50 bor, amelyen szerepelni kétségtelenül elképesztő elismerés a termelőnek, a borvidéknek és talán az országnak is.

Nagy öröm, hogy egy Tokaji Aszú idén a világ 28. legizgalmasabb bora lett a Spectator értékelése szerint. Azért is öröm ez, mert hazánkban egyre kevesebb a szőlő. Úgy is mondhatnánk, hogy egyre rohamosabb ütemben fogy. Az utóbbi 5 évben kivágtak vagy 6000 hektár szőlőt, amely szemléletesen annyit jelent, hogy eltűnt annyi szőlő, mint amennyi a Tokaji borvidéken van. Egy szó mint száz, ez a mostani eredmény világosan megmutatja a borkedvelőknek, hogy az ikonikus magyar borvidék ott van a világ élvonalában.

Gloria Tokaji - a Tokaji dicsősége.

Nincs még egy bor, amely valami miatt olyan gyönyörűen töri meg és szórja szét a gyertya fényét a pohárban, mint a Tokaji Aszú. Ha felemeljük a poharat a szemünk fölé, akkor az asztal közepén égő gyertya fényétől a pohár szélén megjelenik a bor glóriája.