BAKTÉRIUM, ÁLLJ FEL ÉS JÁRJ...

2010.10.13.

Amerikai kutatók filmre vették egy baktérium különleges mozgását a felületen.

Kedves Tisztelt Olvasók!

Ilyen nehéz időkben, az előző szomorú írás után és amikor az utóbbi napokban olyan sok vérlázítóan demagóg ostobaság jelent meg nálunk a baktériumokkal kapcsolatosan, úgy erezzük, hogy talán nem hátrány, ha egy látszatra igazán könnyed témához nyúlunk. Ez a téma a hét tudományos szenzációja, a bektériumok eddig nem ismert mozgásának a megfigyelése.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy számos baktériumbak azonos genotípus mellett különböző fenotípusai legetnek. Ez azt jelenti, hogy genetikailag azonosak, viszont vannak a folyadékban szabadon úszó úgynevezett planktonállapotban lévők és vannak egy felületen élők úgynevezett biofilm álapotban.

Lényeg a lényeg, hogy a Henry Samueli School of Engineering and Applied Science at the California Nano Systems at UCLA (Kalifornia Egyetem Los Angeles intézménye) kutatója, Gerard Wong filmre tudta venni, amint a Pseudomonas aerginosa baktérium biofilm fenotípusú egyedei a csillóikra álltak és azok segítségével arréb mentek. Wong professzor sétáló baktériumoknak (walking bacteria) nevezte őket.

És akkor ez mire jó, merülhet fel a kérdés. Az a helyzet, hogy ez a baktérium szinte mindenhol megtalálható a talajban, a vízben és az emberi test felületén, de többnyire semmi gondot nem szokott okozni. Néha viszont megbetegíti az embert, a legyengült időseket, az égési sérülteket és például a lúgos marással (vörösiszap) sérülteket. Ez a baktérium a felelős a cisztás fibrózis betegségért is, ami halált is okozhat. Az ellene való védekezés elég nehéz, mert elég ellenálló és nagyon gyorsan rezisztens lesz mindenre, ezért reménytkeltő a felfedezés. Ha tubbet tudnak a tudósok a baktérim mozgásáról, akkor az ellene való védekezés lehetőségének a megtalálása is közelebb kerülhet.