VÖRÖSISZAP - CRITICAL ERROR

2010.10.10.

2010. október 4-én 12.10-kor a MAL Zrt. Ajkai Timföldgyár X. vörösiszap tározójának gátja átszakadt és szörnyű katasztrófát okozott.

Tisztelt Olvasók!

Mi akik ezt az internetoldalt írjuk illetve olvassuk, talán még nagyobb szomorúságot és aggodalmat érzünk a közel egy hete történt katasztrófa miatt, mint azok, akik közvetlenül nem érintettek, de folyamatosan figyelték az eseményeket. Bizonyosan sok évnek kell eltelnie, míg a természet valamennyire helyreáll, de olyan, mint előtte, már soha többé nem lesz. A halottak, a 14 hónapos kislány, az erjük teljében lévők és az idősebb elhunytak sem lesznek már közöttünk. A gyászolók, a sebesültek és a minden anyagi értéküket elvesztők szörnyű állapotát nem tudom és valószínűleg nem tudjuk elképzelni. Fogalma sem lehet senkinek, hogy mi lesz ezután, hiszen ilyen szörnyűség még nem történt sehol, mióta világ a világ.

Van egy dolog, amely úgy látszik kellemetlen igazság, ezért nem is beszélt róla senki. Miért hagyták, hogy ez megtörténjen?

A fenti képet az Interspect Kft. készítette ezév június 10-én a levegőből. Ők amúgy főleg légi fotózással foglalkoznak. A képen egyértelműen látszik, hogy a tárolóból rendesen szivárog a vörös iszap és az ún. havária csatornába gyűlik. A képen látható kis piros folt a valóságban hatalmas mennyiség. A szakemberek megdöbbentek a látottaktól és jelezték a problémát. A képeket elküldték a WWF Magyarországi irodájába, én is onnan vettem át a képet. Amúgy a Levegő Munkacsoport is vagy 2003-óta brusztolja, hogy tenni kéne valamit, mert a vörösiszap tárolás szörnyű kockázatos, hiszen főleg a Duna partjára és lakott területekhez nagyon közel illetve vízfolyások mellé építették a hatalmas tárolókat, amelyek maguktól is bármikor átszakadhatnak, pláne mi van, ha neaggyisten jön egy kisebb földrengés. Természetesen a környezetvédőket szokás szerint jól semmibevették, hiszen nálunk még él a régi beidegződés, hogy a környezetvédő az nyilván dilis. Amikor látták a környezetvédők, hogy már tényleg nagy a baj, akkor az Ügyészségen tettek feljelentést. Erre kaptak egy neszesemmi-fogdmegjól választ, hogy amíg nem ömlik ki valahol egymillió köbméter mérgező iszap, addig az ügyészség részéről lezártnak tekinti. (itt nem teljes mértékben tárgyilagosan fogalmaztam, ezért hozzáteszem, hogy az ügyészség válaszlevele megtalálható a Levegő munkacsoport internetoldalán)

Ha már a WWF szóbakerült. Ez a világ legnagyobb természetvédelmi szervezete. 1961-ben alapították a kor kiemelkedő természetvédői. Akkor a WWF azt jelentette, hogy World Wildlife Fund, hiszen az elsődleges küldetésük akkoriban még a veszélyeztetett fajok védelme volt. 1986-ban a nevet World Wide Fund for Nature-re változtatták, mivel akkor már látszott, hogy nem csak egyes fajokat lell védeni, hanem az összes élőlényt. Dr. Claude Martin a WWF főigazgatója nemrég azt mondta: "Célkitűzéseink sosem voltak világosabbak: az éghajlatváltozás mérséklése, a mérgező szennyező anyagok csökkentése, az édesvizek és az óceánok védelme, az erdőirtás megállítása és a vadon élő állatok védelme. Elértük, hogy az üzenetünk eljusson az emberekhez és ezáltal egyre többen tudják, hogy mit jelent a természet."

Van egy dolog a WWF-fel kapcsolatban Tisztelt Olvasók, amelyet most 49 év után is nagyon aktuálisnak érzek. Az alapítás után, amely amúgy Svájcban történt a Daly Mirror újságban megjelent egy nagyon felkavaró és emlékezetes cikk a WWF-ről. Ebben az van, hogy a természeti értékeket 3 dolog fenyegeti: az emberi ostobaság, az emberi kapzsiság és az emberi hanyagság. A WWF küldetése a természeti értékek védelme.

Attól tartok, hogy a WWF üzenetei nem törték át a MAL belső intellektuális gátjait és az 1961-ben említett ostobaságnak, kapzsiságnak és hanyagságnak ehhez a szörnyű tragédiához is köze lehet.

A BBC is folyamatosan közvetíti az eseményeket. Szakmailag nagyon korrektek a tudósításaik. Én például azt sem tudtam eddig, hogy kiké ez a cég, aztán a www.bbc.co.uk internetoldalon pontosan leírták azt is http://www.bbc.co.uk/news/business-11501441. A MAL Zrt. viszont azt írta az internetoldalán még péntekig, hogy a cég "nem tud és nem hajlandó foglalkozni az alaptalan rémhírek, megalapozatlan állítások és rosszindulatú feltételezések kommunkiációs elhárításával". Puff neki, ezek aztán kifinomult kríziskommunikátorok. Szombatra viszont critical error-ba ment az internetoldaluk. Sajnos a helyzet már nem critical error, hanem inkább capital error.

(A fenti írás a hivatkozások mellett kizárólag a magánvéleményemet tartalmazza)