HENRY FORD ÉS A SZÓJAFASIRT...

2010.09.21.

A zseniális autógyáros már 80 éve ráfigyelt a szójára, lassan ideje nekünk is ráfigyelni. VIGYÁZAT, ez az írás felkavarhatja a lelket és a gondolatokat!

Szép, egészséges növény a szója és a fogyasztása is nagyon egészséges. Nem véletlen, hogy az ázsiai konyhán élő népek közt, ahol a tofu és a szójazósz szinte alapnak tekinthető, sokkal ritkábban fordulnak elő bizonyos nehezen gyógyítható betegségek. Ma viszont már nem tekinthető ázsiai növénynek a szója, legfeljebb csak a származása alapján, hiszen a világ mintegy 230 millió tonnás szójatermésének mintegy harmada az USA-ban terem és 80%-a az amerikai kontinensen. Az EU országai kb. 0,5%-kal részesednek a világtermelésből. Felvetődhet egy apró kérdés, történetesen az, hogy hogyan hódíthatta meg ez a növény ilyen diadalmasan Amerikát akkor, amikor oda először 1765-be vitte be egy Samuel Bowen nevű tengerész Kínából.

A válasz egyszerű. Henry Ford, az autógyáros. Zseniális ember volt, aki egész életében szorosan kötődött a mezőgazdasághoz és minden eszközzel támogatta a farmereket. Döntő szerepe volt a szójatermesztés fellendítésében is. Sokan nem tudják, hogy minden autót úgy adtak át az ő életében (1863-1947) hogy az ülésen volt egy véka szója. Az is kevéssé ismert, hogy a 2. világháború előtt készült autók gyártásához felhasználtak autónként legalább két véka szóját.

Szóval Ford finoman szólva odavolt a szójáért. Gyakorta rendezett olyan partikat, ahol kizárólag szójából készült ételeket szolgáltak fel és gyakorta hordott kizárólag szójából készült ruhákat. Ez egy kicsit erősnek tűnhet, de igaz, sőt szója és Ford témában van még erősebb is. Ott kezdődött a dolog, hogy Ford szilárdan hitt abban, hogy a farmereknek a szántóföldön nem csak élelmiszereket és takarmányokat kell előállítani, hanem ipari alapanyagokat is, annak érdekében, hogy több nyereségre tegyenek szert. 1931-32 közt bele is rakott mintegy 1,25 millió dolcsit a mezőgazdasági termények - elsősorban a szója - ipari felhasználásainak a kutatásába. Felvette a projektbe amerika akkori két legjobb vegyészét Robert Boyert és Franc Calvertet. Jöttek is az eredmények szépen. A szójából elkészítették a ma is forgalomban lévő anyagot az azlont. Ebből készültek a ruhák, amiket Ford is hordott és az anyag világsikerének csak az tette be a kaput, hogy a DuPont kijött a nejlonnal, ami mindent vitt. Viszont a szójából készült anyagokat kiválóan lehetett használni az autógyártásban.

Vigyázat erős lesz! 1941-re elkészült a Ford azon prototípusa, amely majdnem teljesen szójából készült. 30%-kal könnyebb volt, mint a vasból készült és a különleges fehérjeszálakból készült anyag erőssége mintegy tízszerese volt az acélénak. Az már csak hab a tortán, hogy az autó növényi eredetű hajtóanyagot (etanol) használt.

Nálunk, ahol az adottságok nem teljesen alkalmatlanok a szójaternesztésre, ott sikeresen és gazdaságosan termeszthetű a növény, köszönhetően a kiváló fajtáknak és az utóbbi évek tapasztalata szerint a BactoFil-os technológiának. Az AGRO.bio Hungary Kft., a Saatbau Linz Kft., az RAGT és a Cheminova augusztusban egy közös rendezvényen Kölkeden muttata be az érdeklődőknek a professzionális szójatermesztés mesterfogásait. A képen Hegedűs Sándor, a bemutató terület gazdája látható, akinek már több évtizedes tapasztalata van szójatermesztés témában (is).

A bemutató terület előveteménye kukorica volt, amelynek a betakarítása után 1 liter/ha BactoFil CELL került kijuttatásra, majd a szója vetése előtt szintén 1 l/ha BactoFil B 10. A bemutatón résztvevő gazdák őszintén elcsodálkoztak azon, amikor Hegedűs Sándor elmondta, hogy a terület mindössze 1 mázsa Pétisót kapott hektáronként, hiszen a növényállomány meglepően szép képet mutatott. Hegedűs Úr azért is szereti a szóját, mert a korszerű új fajták, mint a képen is látható Sevilla, alacsony műtrágya- és alacsony növényvédelmi költség mellett a BactoFil-os technológia alkalmazásával hektáronként 3-4 tonna termésre képesek, ami 100.000 Ft körüli átvételi ár mellett kellemes nyereséget hoz.

A Kent az egyik legjobb étkezési szójafajta, amely a BactoFil-os technológiának köszönhetően elképesztő termésre képes - és nem csak a mennyiség vonatkozásában. Ha ezt Henry Ford látná...