MIKI, MIKI, MIKULÁSVIRÁG...

2010.12.30.

Mikulástól a tél végéig a mikulásvirág a szezon emblematikus dísznövénye, amelynek talán mi magyarok adtuk a legtalálóbb nevet...

Ahol van tél és ünneplik a karácsonyt, ott a világon mindenhol a mikulásvirág a szezon ikonikus növénye. Ahol viszon nincsen kimondottan tél, ott ez a kutyatejféle növény úgy nő, mint nálunk az árokparton a közismert kutyatej. Latinul úgy hívják a mikulásvirágot, hogy Euphorbia pulcherrima, ami szabad ferdítésemben kb. annyit jelent, hogy nagyon szép kutyatej. A mikulásvirág a világon a legnyagyobb mennyiségben eladott cserepes szobai növény. A piac harmada gyakorlatilag az USA, kétharmada pedig az európai országok.

Egyik este átjött hozzánk Mark, aki egyedül él és - idén sem - nem bajlódott karácsonyfa beszerzéssel és díszítéssel. Vett viszont egy kisebb fányi vagy nagyobb bokornyi mikulásvirágot, ami olyan szép, hogy mindent visz. Ráadásul nem kell alóla söprögetni a lehullott tűleveleket, elég neki minden másnap egy kancsó víz és gyönyörű dísze lett Mark nappalijának.

A mikulásvirág valamikor az 1820-as évek végén indult el a világhódító útjára, amikor Joel Roberts Poinsett (1779 - 1851) amerika mexikói követe Mexikóból hazavitt pár mikulásvirágot. Ma már a világ mintegy 50 országában 100 mikulásvirág fajtát termesztenek és árulnak és szinte minden háztartásra jut belőle legalább egy növény.

Ahogy fogyogatott a bejgli és elmaradhatatlan kísérője, a tokaji bor, Markkal arról beszélgettünk, hogy melyik nép tudott a legtalálóbb nevet adni a mikulásvirágnak. Én a magyaron kívül - kertész lévén - a latin nevét ismertem, viszont Mark, aki a mintegy egymillió angol szó java részét tudja szerintem, a világ legfontosabb nyelvein is majdnem mindent tud. Szóval a legtöbb nyelven a mikulásvirágot poinsettiának hívják az amerikai követ neve után, aki rábukkant erre a gyöngyszemre. A mexikóiak viszont noche buenának hívják, ami állítólag a karácsony estét jelenti. Lehet, hogy az olaszok is innen merítettek, mert ők stella di natale-nak hívják a növényt, ami karácsonyi csilagot jelent. A spanyolok flor de pascua-nak hívják. Szerintem ezek a nevek nagyon szépen hangzanak, viszont a franciák rátettek egy lapáttal, mert ők etoile d'amour-nak nevezik, ami annyit jelent, hogy a szerelem csillaga. Ez onnan jött nekik, hogy a mikulásvirág színes levelei fölűlről nézve egy csillagra emlékeztetnek és a franciák találkoztak azzal a mondával, hogy élt réges régen egy azték istennő, aki a viszonzatlan szerelem miatti bánatában öngyikos lett és amikor a vére ráesett a mikulásvirág leveleire, azok pirosak lettek. Az arab országokban is szeretik a mikulásvirágot, ott bent el consul-nak hívják, ami a konzul lányát jelenti és onnan ered, hogy anno Poinsett a lányának vitte haza a virágot. A németek is megpróbáltak valami szép nevet találni, németül úgy hívják a mikulásvirágot, hogy Weihnachtstern. Ez a név minket inkább egy katonai rendfokozatra emlékeztet, úgyhogy szerintünk összességében mi magyarok találtuk ki/meg a mikulásvirág legjobb nevét.

Jó jó nyelvészkedés, de nem lehetne valami szakma? De lehet. Mikulásvirág témában két meghatározó erőközpont van a világon. Az egyik a kaliforniai Ecke család, akik masszívan uralják a tengerentúli mikulásvirág piacot. A másik meg a Syngenta, amely nem csak a szántóföldön, meg a zöldségféléknél meg mindenhol, hanem még mikulásvirág témában is a világ megharározó vállalata. Bár mikulásvirágból - mint ahogy mikulásból is - a piros a jó, ők szinte mindenféle színűt- formájút és mintázatút nemesítettek. A Syngenta ikonikus mikulásvirág fajtái a Cortez, a Mars, a Mira, a Carousel és a Cinnamon, amelyek természetesen színben a hófehértűk a burgundivörösig terjednek. Mark növénye kicsit fodroslevelű burgundivörös Carousel fajta, amelyet tekintetvonzó erő tekintetében nehéz űberelni.