LAZÍTANI! PRÓBÁLJ MEG LAZÍTANI! NEM GYŐZLEK TANÍTANI...

2010.11.01.

Az utóbbi két év extrém száraz és extrém csapadékos időjárása minden korábbi elképzeléshez képest is felértékeli a talajlazítás fontosságát.

Hofi Géza (1936 - 2002) a magyar színházi szórakoztatás kiemelkedő művésze 1955-ben érettségizett a budapesti Széchenyi István gimnáziumban, majd egymás után háromszor is jelentkezett a Színművészeti Főiskolára. Mind a három alkalommal elutasították. Básti Lajos - az egyik felvételiztető - az első rostán mindig továbbengedte, viszont Ascher Oszkár mindig azzal indokolta, hogy nem kerülhet be a főiskolára, hogy egyáltalán nincs semmi tehetsége és abszolút gyenge a színpadi megjelenése. Ezért aztán nem véletlen, hogy Hofi Géza az ország egyik legsikeresebb művésze lett, akinek önálló színházi estjei 500-1000 alkalommal mentek teltházzal és munkásságáért 1970-ben megkapta a Jászai Mari díjat, 1998-ban pedig a Kossuth díjat, számos elismerés, díj és kitüntetés mellett.

Hofi Géza életútja nyilvánvalóan egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a tehetség még a legnehezebb időkben is utat tör magának, mint ahogy a víz is utat tör magának lassan, át a sziklán, amihez képest nem nagy dolog, hogy hamar megtalálja a maga útját a kis talajszemcsék között.

Még a nyáron volt egy Saatbau Linz repce fajtabemutató Tolna határában a Forstner család földjén. Napok óta esett az eső és a délelőtt során úgy nézett ki, hogy nem lesz lehetőség a terület megnézésére. Aztán elállt az eső és a Thelena szállodából, ahol a szakmai előadások voltak elindultunk ki a földre. Rettenetes sárdagonyára készültem, így aztán meglepett, hogy a kis nyári cipőmben gond nélkül járkálhattam a földön. Annál inkább érdekes volt a dolog, hogy nem egy lankás tolnai dombtetőn voltunk, hanem egy nagy lejtő alján, amely még a műúttól is vagy két méterrel lejjebb volt.

Forstner Jakab Úr - a képen kék munkaruhában - elmesélte, hogy évente kétszer használják a területen a BactoFil termékeket - már vagy 5 éve és azóta évente egy középmély - 50-60 cm - lazítást is végeznek. Amikor arról kérdeztem hogy nem nagyon drága művelet ez az évenkénti lazítás, akkor elmondta, hogy a képen látható kb. 10 éves Massey Ferguson traktorral hektáronként mintegy 18 liter gázolajjal végzik ezt a műveletet Jympa talajlazítóval 7-8 km/ha haladási sebesség mellett, köszönhetően a BactoFil termékek kiváló talajszerkezet-javító hatásának.

A Jympa talajlazítóval kapcsolatban megjegyezném, hogy ezek egészen kiemelkedő gépek, amelyekre azért jellemző, hogy viszonylag kisebb erővel lehet őket húzni, mint sok más hasonló lazítót, ellenben nagyon jó életteret csinálnak a kultúrnövénynek, hiszen a gyökere jóval mélyebbre tud nőni, pláne, ha a BactoFil-lal is rásegítenek. Nem a reklám helye, de azért érdemes megemlíteni, hogy a Jympa gépek Barcelona és Zaragoza között félúton készülnek, egy olyan vidéken, ahol már nagyon jól tudják, hogy milyen nagy jelentősége van a nem szántott, viszont alaposan és mélyen lazított talajnak. Az alábbi képet a Jympa internetoldaláról másoltam ide, mert szerintem nagyon szemléletes.

Az alábbi képet azért tettem be, mert jól mutatja a Forstner család kísérleti repcetáblájának a fekvését, hiszen látszik, hogy több méterrel lejjebb van, mint az út és az út túloldalán lévő terület. A folyamatos nyári eső után még egy magasabban fekvő területre is bajosan lehetett volna rámenni, viszont biztos vagyok benne, hogy a rendszeres mélylazítás és a BactoFil-os kezelés nélkül ezen a területen akkor nem lehetett volna bemutatót tartani, sőt a növények sem így néztek volna ki. Azért biztos ami ziher alapon a gondos Forstner család minden fajta előtt felszórt egy kis utat szalmával, ami a kettővel lentebbi képen is jól látszik. Ezt a fotót az útról készítettem és a perspektíva is érzékelteti a terület fekvését.

Egy szó mint száz, az a határozott véleményem, hogy akár száraz az idő, mint a 2009. év, akár csapadékos, mint az idei, a talajlazítás mindenképpen fontos hiszen egyrészt a gyökér mélyebbre tud nőni a lazított talajban, de főleg a víz leszivárgását és feláramlását tudja ez jelentősen segíteni.

A múlt héten egy beszélgetésünk során Forstner Úr elmondta, hogy meggyőződése, hogy a talajművelést csak így szabad, csak így érdemes, viszont azért van az a fekvés illetve az a csapadékmennyiség, amelynél már semmilyen lazítás sem segít és nekik is van olyan területük, ahol mindennek ellenére áll a víz. Egy dolog viszont biztos. A rendszeres talajlazítás és a BactoFil termékek használata nagyon kitágítja a gazdaságos termesztés határait mind száraz, mind csapadékos irányba.