Nyári tarlóbontás hatékonyan!

Búza után, repce előtt.

2017.07.06.Kabai Gábor - AGRO.bio

Aratás után folyamatosan felmerülnek az elővetemény után visszamaradó szár- és gyökérmaradványok által előidézett növényvédelmi problémák, valamint az utónövény vetési minőségét negatívan befolyásoló hatások.

A mezőgazdasági termelés során sokszor tapasztaljuk, hogy egyes technológiák, melyek jelentős hasznossággal rendelkeznek más oldalról negatívan hatnak a növénytermesztési folyamatokra és megnehezítik a gazdálkodók dolgát.

A forgatás nélküli talajművelési eljárások több éves tapasztalatai mutatják, hogy kedvező hatással vannak pl. a termőtalajaink víz- és tápanyaggazdálkodására és jelentős gázolaj megtakarítás eredményeznek a szántásos technológiához viszonyítva. Az előnyös tulajdonságok mellett folyamatosan felmerülnek az elővetemény után visszamaradó gyökér- és szármaradványok által előidézett növényvédelmi problémák, valamint az utónövény vetési minőségét negatívan befolyásoló hatások. Gyakori például a szalmakupacok miatti hiányos repce kelések látványa, és a lassan lebomló növényi maradványok nemcsak a kelési időszakban lehetnek káros hatással a növényeinkre, hanem az egész vegetáció folyamán tapasztalhatjuk a vontatott fejlődésben, kevesebb termésben megmutatkozó hatást. Egyes károsítók mint a fuzárium, vagy a „mocskospajor”, stb. megjelenése is nagymértékben függ a visszamaradó növényimaradványok mennyiségétől.

A megoldást lehetőség szerint ne a mélyszántás erőltetésében, vagy a szalmabálák erőművekben történő elégetésébe keressük!

BactoFil® Cell -el hatékonyan bontható a visszamaradó szármaradvány és alkalmazásával számos összetett pozitív hatás érhető el:

  • Felszabadítja a tápanyagokat a szármaradványokból
  • Könnyebben művelhető, porózusabb talajt eredményez, növényi maradványok nélkül
  • Növényi növekedési hormont termel
  • A légkörből biztosítja a cellulózbontáshoz szükséges nitrogént, a pentozán hatás elkerüléséhez
  • Gátolja a polifág kórokozók (pl. fuzárium) szaporodását
  • 1 l/ha-os dózisa megkönnyíti a kijuttatást

A cibakházai vizsgálatokban a BactoFil® Cell repce szármaradványainak bontásában és az utóvetemény őszi búzában kiértékelve, valamint a búzaszalma bontására alkalmazva és az utóvetemény őszi káposztarepcében kiértékelve is hatékonyan segítette mindkét utóvetemény fejlődését.

 

 

A BactoFil® Cell 1l/ha dózisban a tarlómaradványokra permetezve és a termőtalajba dolgozva, akár egy menetben BactoFil® T-Jet kijuttató berendezéssel alkalmazható.

A terménypiaci körülmények (is) meghatározzák a vetésszerkezet alakulását, hiszen a termelők elsősorban a könnyebben, vagy jobb kondíciók mellett értékesíthető növényeket termesztik. Így gyakran előfordul, hogy négy éven belül két olajos növény is megtalálható a vetésforgóban, amelyek magukkal hordozzák a szklerotínia fertőzés gyakoribb kialakulásának veszélyét. A napraforgó és az őszi káposztarepce is fogékony az előbb említett kórokozóval szemben. A Trichoderma harzianum hasznos gombát tartalmazó TrichoMax mikrobiológiai készítmény parazitálja az említett kórokozót, így a probléma okát (szkleróciumok) és nem az okozatát (aszkospórás fertőzés) kezeli. A későbbi gombaölő szeres állománykezelések hatékonysága így jelentősen növelhető.

TrichoMax használatának előnyei:

Mivel a kalászosokat sok esetben repce követi a vetésforgóba ezért érdemes már a nyári tarlóbontás során a BactoFil® Cell 1 l/ha dózisát 1 kg/ha TrichoMax mikrobiológiai készítménnyel kombinálni, és csökkenteni a fehérpenészes szárrothadás (szklerotínia) kialakulásának veszélyét.

További információkkal keressék területi szaktanácsadó kollégáinkat!

Marketing anyagok