Itt vagyok! Én vagyok! Jó vagyok! TrichoMax - a növényvédelem természetes támogatója!

2017.01.12.Kabai Gábor - AGRO.bio

Az integrált növénytermesztési szemlélet terjedésével a termelők keresik azokat a technológiai lehetőségeket, amelyek segítik a kultúrnövények egészséges, harmonikus fejlődését, aminek köszönhetően számos pozitív ökológia és gazdasági haszon keletkezik.

Az integrált növénytermesztési szemlélet terjedésével a termelők keresik azokat a technológiai lehetőségeket, amelyek segítik a kultúrnövények egészséges, harmonikus fejlődését, aminek köszönhetően számos pozitív ökológia és gazdasági haszon keletkezik (pl.: a növényvédelmi munkák kiszámíthatóvá válnak, csökken a környezeti terhelés, javuló termésbiztonság).

A Trichoderma hasznos gombatörzseket tartalmazó biológiai termésfokozó készítmények is egyre elterjedtebbek a világon a hagyományos és az ökológiai növénytermesztésben egyaránt.  A Trichoderma gombák használata a mezőgazdasági termelésben már közel 100 éves múltra tekint vissza, de az utóbbi évtizedekben gyorsult fel a kutatásuk és terjedt el a szélesebb körű felhasználásuk. E termékek közül találunk növényvédő szerként és termésfokozó készítményként engedélyezett anyagokat, annak ellenére, hogy mindkét termékkör hatásmódja gyakorlatilag azonos. Eltérések csak az egyes Trichoderma törzsek hatékonyságában lehetnek.

Az egyik legerősebb biokontroll hatással rendelkező Trichoderma a TrichoMax -ban lévő Trichoderma harzianum!

A TrichoMax tulajdonságai:

Megváltoztatja a mikroflóra összetételét a növények gyökérzetén, amelyből számos előny adódik:

                                                                                     

  • Szimbiotikus kapcsolat alakul ki a Trichoderma harzianum és a kultúrnövény között, amely serkenti a gyökérfejlődést - több hajszálgyökér keletkezik, mélyebb lesz a gyökeresedés
  • Javul a tápanyagok felvétele
  • Szerzett rezisztenciát indukál, amely javítja a növények természetes védekezési mechanizmusát

 

 

Természetes módon kontrollálja a talajból támadó kórokozó gombákat, első lépésként támogatva ezzel a pl.: a fuzárium és a szklerotínia elleni későbbi kémiai védekezést:

  • Gyorsabb fejlődése révén elvonja a patogén gombák fejlődéshez szükséges tápanyagokat, elsősorban Fe+++ ionokat.
  • Direkt módon parazitálja a talajban fejlődő növénykárosító gombákat pl.: fuzárium, szklerotínia, rizoktónia, stb. azáltal, hogy enzimatikus úton lebontja azok szaporodó képleteit.

Tarlómaradványok bontása:

  • A talajban lévő szár és gyökérmaradványok bontásával mobilizálja a tápanyagokat, amelyek a növények számára felvehetővé válnak.
  • A tarlómaradványok megszűnésével csökken azoknak a kórokozóknak az élettere, amelyek a növénymaradványokon szaporodnak pl. fuzárium.

A mikrobiológiai készítmények megfelelő működésének elengedhetetlen feltétele a steril gyártási körülmény és a benne lévő mikroorganizmusok megfelelő szaporodó képessége. A TrichoMax gyártása olyan eljárással és segédanyagok felhasználásával történik, amely biztosítja a Trichoderma harzianum spórák gyors, robbanásszerű fejlődést a talajban. A TrichoMax előnyös tulajdonságai bármely kultúrában alkalmazva a vetés vagy ültetés előtt a termőtalajba dolgozva már 1 kg/ha dózisba megmutatkoznak. Ökológiai gazdálkodásban is felhasználható!

A TrichoMax szerteágazó hatása

 

 

 

Marketing anyagok