Starter hatás másképpen

BactoFil® A10 starter hatása

2017.03.14.Kabai Gábor - AGRO.bio

A BactoFil® A10-ben lévő komplex baktérium állomány talajba oltásával közvetlenül, biológiai úton is fokozhatjuk a kukorica növényeink kelési erélyét, nagyobb gyökér- illetve zöldtömeg kialakulásának lehetőségét hasonlóan a mikrogranulátum műtrágyák kémiai hatásához.

A mikrogranulált és folyékony starter műtrágyák elterjedésével nagyon sok szakmai cikk megjelent, hogy a bennük lévő cink és foszfornak köszönhetően a kukorica kezdetifejlődése serkenthető, egyenletesebb és gyorsabb kelés érhető el.

A BactoFil® A10-ben lévő komplex baktérium állomány talajba oltásával közvetlenül, biológiai úton is fokozhatjuk a kukorica növényeink kelési erélyét, nagyobb gyökér- illetve zöldtömeg kialakulásának lehetőségét hasonlóan a mikrogranulátum műtrágyák kémiai hatásához.

BactoFil® A10 starter hatása:

  • Hormontermelés
    A készítményben lévő egyes talajbaktériumok (Azospirillum brasilense, Azotobacter vinelandii) auxint, gibberelineket szintetizálnak. Ezek a növényi hormonok elősegítik a csírázást, a gyors és egyenletes kelést. A kezdeti fejlődés alapvetően meghatározza a későbbi növekedést, a termés mennyiségét (lásd diagramm).
  • Tápanyagfeltárás
    A kijuttatott műtrágyák hasznosulását jelentősen fokozza. Az oldhatatlan tápanyagokat a szervetlen műtrágyákból, a lebomló növényi maradványokból és a talaj ásványok szerkezetéhez kötött formából is oldhatóvá teszi, ezáltal a növények számára könnyen felvehető tápanyagot biztosít.
  • Biokontroll hatás
    A készítményben lévő baktériumtörzsek lebontják a kórokozók számára tápanyagforrást jelentő növénymaradványokat, illetve a Pseudomonas fluorescens által termelt sziderofor biokémiai anyag megköti azokat a vasionokat, amelyek a talajból fertőző patogén gombák számára is elengedhetetlenül szükséges a szaporodáshoz és a fertőzés kialakulásához. Sűrű vetésforgó esetén (búza, kukorica) a biokontroll hatás tovább fokozható a TrichoMax mikrobiológiai készítmény alkalmazásával, mely a Trichoderma harzianum hatóanyagával elősegíti az egészséges, kórokozó mentes magágy kialakítását.

A mikrobiológiai készítmények hatását jelentősen meghatározza a kijuttatás szakszerű elvégzése. A BactoFil® A10 1 l/ha dózisban a vetés előtt a magágyba dolgozva, vagy a vetéssel egymenetben Bactofil S-Jet, illetve folyékony starter adagolóval önállóan, vagy KITEStart® Liquid NP folyékony starter műtrágyával együtt közvetlenül a magárokba is kijuttatható.

Bactofil® A10 hatása a kukorica gyökér-, és hajtástömegére (DemoFarm kísérletek, 2016.)

Látható tehát, hogy a BactoFil® termékek komplex hatással bírnak, szoros összefüggésben más technológiai elemekkel, input anyagok hatásával. Mindezek mellett a termőtalaj szerkezetére gyakorolt pozitív hatásuk olyan hozzáadott érték, mellyel semmilyen más kémiai anyag nem rendelkezik.

 

 

Marketing anyagok