Két termék + egy új technológia

2017.03.08.Tamás István - AGRO.bio

A növény és a termőtalaj közös, egy igen szoros kapcsolatban lévő rendszer, ahol a hatás és kölcsönhatás elve messzemenőkig érvényesül.
Nemzeti kincseinket óvni, vigyázni kell, és ha valami, akkor a talaj, a magyar termőtalaj valódi nemzeti kincs. Tegyünk érte!

Két termék + egy új technológia

Tanulságos, de inkább elgondolkodtató, amennyiben megvizsgáljuk, hogy miként alakultak a főbb kultúrák terméseredményei az elmúlt 30 évben. A statisztika szerint kalászosok és napraforgó esetében minimális, kukorica, esetében gyakorlatilag nulla terméseredmény növekedést tudunk felmutatni. Ugyanakkor, ha megnézzük a termelésre fordított inputok költségeit, akkor ott viszont jelentős (többszörös) növekedést tapasztalunk.

Többek között ezért is itt az ideje, hogy új utakat keressünk, új megoldásokat próbáljunk ki, újabb inputokat, technológiai megoldásokat vonjunk be a gyakorlatba, egyáltalán kezdjünk el gondolkozni a fenti tényen. Az egyik ilyen lehetőség a talajjal való foglalatoskodás! A növény és a termőtalaj közös, egy igen szoros kapcsolatban lévő rendszer, ahol a hatás és kölcsönhatás elve messzemenőkig érvényesül. Valljuk be, a növényorvoslás és a tápanyag-gazdálkodás is jelentős részben a növényre koncentrálódik, miközben a termőtalajt, mint létező és kimeríthetetlen erőforrást kezeljük. Nyílván ez nem így van, és ha a talajjal való „kapcsolatunkon” nem változtatunk, annak mi is, és a későbbi nemzedékek látják kárát. Nemzeti kincseinket óvni, vigyázni kell, és ha valami, akkor a talaj, a magyar termőtalaj valódi nemzeti kincs. Tegyünk érte!

 

Az AGRO.bio a KITE Zrt –vel karöltve egy olyan megoldást kínál a termelők felé, mely messzemenőkig figyelembe veszi a talaj-növény kapcsolatot, szervesen kapcsolódik a tápanyag-gazdálkodáshoz, a talajműveléshez, támogatja a növényvédelmet, ugyanakkor minimalizálja a talajra gyakorolt káros hatásokat.

Starter műtrágyázás és baktériumtrágyázás vetéssel egy menetben

KITE Start Liquid® NP + BactoFil® A10 vagy B10

A folyékony starter műtrágyák és a talajbaktériumok együttes kijuttatása régi óhaj, azonban a szilárd műtrágyák esetében ez számos technikai, szakmai és formulációs problémába ütközik. A folyékony starterek esetében a helyzet messze pozitívabb.

A starterműtrágyák használatában a folyékony technológia feltétlenül újdonság. A KITE Start® Liquid NP a szilárd starterekkel szemben jelentős előnyökkel rendelkezik:

 
 • precíz, pontos adagolást tesz lehetővé
 • szárazabb körülmények között is biztosabb hatás
 • nincs porzás, a zsákokkal való bajlódás
 • keverhető más termékekkel
 • polifoszfát alapú, nem kötődik le, teljes mértékben hasznosul
 • a granulátum szóró adapter „felszabadul” pl. a talajfertőtlenítő (Force®) számára

 

 

A prémium BactoFil® termékek használatának fontosabb előnyei:

 • nitrogén megkötés (kb. 40-80 kg/ha/év)
 • foszfor és kálium feltárás (kb. 35 kg/ha/év)
 • hormon (auxin, gibberrelin) –és vitamintermelés
 • biokontroll hatás
 • humifikáció (szervesanyag termelés)
 • talajszerkezet javulás
 • javuló szárazság tűrés, jobb vízmegtartó képesség

 

A két termék (BactoFil® és KITE Start Liquid® NP) együttes használatakor az előnyök összeadódnak, ugyanakkora a kapcsolt technológia és a szinergizmus további előnyökkel szolgál:

Turbósított starterhatás

A folyékony starter műtrágyák „értékét” általában a bennük lévő foszfor tartalommal szokták mérni, hiszen a starterhatást a mag közelébe kijuttatott foszfor okozza. A KITE Start Liquid® NP összetétele 10 % nitrogén (N) és 34 % foszfor (P). Köztudott, hogy a BactoFil® termékek a talajba jutva jelentősen növelhetik a szervetlen műtrágyák hatékonyságát, 30-40% -ról akár 80-90%-ra. Továbbá a BactoFil® termékek a vegetáció során átlagosan 35 kg/ha foszfor és kálium feltárására képesek, a jelentős mennyiségű, 40-80 kg/ha nitrogén megkötése mellett. Érthető tehát, hogy semmi szükség nagyobb mennyiségű foszfor kijuttatására, a két termék együttes hatékonysága így is meghaladhatja a hagyományos granulált starterek hatását.

Védelem az UV sugárzás ellen

Mivel a BactoFil® a KITE Start Liquid® NP –vel együtt a vetéssel egy menetben, speciális adapter segítségével azonnal a magárokba kerül, így a baktériumokat károsító UV sugárzás nem okoz problémát.

Biokontroll hatás

A BactoFil® termékekben lévő törzsek a tápanyagok feltárása és a nitrogénkötés mellett speciális feladatokat is ellátnak. Ilyen, a humifikáció, és a cellulózbontás mellett, például a kórokozó gombák (pl. fuzárium, szklerotínia) szaporodásának hatékony gátlása, így a növényvédelem támogatása.

Felhasználás: 20 liter KITE Start Liquid NP + 1 liter BactoFil® A10 vagy B10 + 40 liter víz a hektáronkénti dózis. Fontos, hogy a BactoFil® –t a vízben elkevert KITE Start Liquid® NP –hez utólag adjuk hozzá! A kijuttatás a vetőgépre szerelt, a KITE által forgalmazott KITE Jet –tel vagy az AGRO.bio által forgalmazott BactoFil S –Jet –tel egyszerűen oldható meg.

                                                        

       
     
   

 KITE-JET rendszer vetőgépen                                                        S-JET kijuttató vetőgépen

A technológia közös előnyei:

 • erősített starterhatás                       
 • azonnali és tartós tápanyagellátás
 • mikroelemek biztosítása
 • biokontroll hatás egyes gombák esetében
 • humifikáció
 • talajszerkezet javulás
 • pontos adagolás
 • nagy teljesítmény
 • környezetkímélő technológia

 

A technológiával kapcsolatos tovább információkért keresse a KITE és az AGRO.bio területi képviselőit!

Marketing anyagok

Kapcsolódó galériák