A tarlókezelés verhetetlen párosa

A Fozát® 480 és a BactoFil® Cell most kereskedelmi termékpárban jelentős kedvezménnyel vásárolható meg a KITE Zrt.-nél.

2017.07.24.www.kite.hu

Az őszi vetésű növények (repce, búza) termelési ciklusa az elővetemény aratása után, a tarló ápolásával megkezdődik. A tarló rendbetétele az alap ahhoz, hogy a termőföldbe kerülő következő növény vegetációjának indulása optimális legyen.

 

 

 

 

 

 

 

Az őszi vetésű növények (repce, búza) termelési ciklusa az elővetemény aratása után, a tarló ápolásával megkezdődik. A tarló rendbetétele az alap ahhoz, hogy a termőföldbe kerülő következő növény vegetációjának indulása optimális legyen. Fontos megjegyezni, hogy a tarló ápolása nem egyenlő azzal, hogy eladjuk a magas szerves anyagú szármaradványt, majd beszántjuk a táblát és azt a vizuális hatást keltjük, mintha minden rendben lenne.

A szakszerű tarlóápolással:

  • gyomirtást végzünk (mechanikait és kémiait is)
  • kártevőket és kórokozókat gyérítünk
  • szerves anyagot őrzünk meg és növelünk
  • javítjuk a talaj szerkezetét, víz- és hőgazdálkodását     
  • kiküszöböljük a káros pentozán hatást
  • tápanyagokat szabadítunk fel a növény számára stb.
  • összességében növeljük a termésbiztonságot

 

 

Megoldás – a tarlók kezelése, ápolása két lépésben

A tarlók ápolása a talajról szól, és természetesen nem egyenlő a tarlóhántással (bár ma még sokan elintézik ezzel), hanem az aktuális vagy a következő évi termesztéstechnológia szerves része. A tarlóápolás hivatott biztosítani a gyomokban, gyökér- és szármaradványokban minél szegényebb, jó szerkezetű, mikrobiológiailag aktív, egészséges talajt.

 

1. LÉPÉS

✓ Aratás utáni zúzott szármaradványok kezelése

A tarlóápolás első része a szármaradványokról és a talajról szól. A BactoFil® Cell garantáltan elkezdi lebontani a szár- és gyökérmaradványokat, értékes tápanyagokat (N; P; K) biztosítva a következő növénynek. A benne lévő baktériumtörzsek sziderofor termelése révén lelassítja, vagy megállítja a kórokozó gombák szaporodását. Kiszűri a káros pentozán hatást, élénkíti a talaj mikrobiológiai életét, konzekvens használatával ideális talajszerkezetet biztosít. A BactoFil® Cell-t a szármaradványokra juttassuk ki, majd forgassuk a talajba!

 

2. LÉPÉS

✓ Gyommentesítés

A tarlók egynyári és évelő (!) gyomnövényektől való mentesítésére nyújt megoldást a Fozát® 480 totális gyomirtó szer. A Fozát® 480 kiválóan alkalmazható nehezen irtható évelővel (pl. mezei acat) fertőzött táblán. Hatékonysága mellett az egyik leggazdaságosabb módja az említett gyomprobléma kezelésére. A Fozát® 480 alkalmazását mezei acat jelenléte esetén annak tőlevél rózsás állapotára időzítsük. A kezelést követő 3 héten belül a gyomok elszáradnak.

Természetesen a tarlóápolás fenti lépéseit kiegészíti a tápanyag-utánpótlás és a minőségi talajmunka. Ezek együttes hatása biztosítja a következő kultúrnövény számára az ideális feltételeket.

További információk: itt