Pontosabb célzás a talajoltás területén

Megújult a BactoFil® termékcsalád!

2019.01.11.

A BactoFil® A10 és B10 törzsállomány arányainak megváltoztatásával a kultúrnövényeink egyes igényeihez és a termesztéstechnológiához jobban alkalmazkodó termékeket tudunk partnereink részére kínálni.

A világpiacon egyedül álló módon a BactoFil® talajbaktérium termékcsalád termékei esetében külön figyelmet kaptak az egyszikű és a kétszikű növények. A mintegy 20 évvel ezelőtti koncepció lényege, hogy a növények bojtos- és karógyökérzete különböző térbeli fejlődésűek és elhelyezkedésűek, ezért más-más baktériumkeverékkel lehet intenzíven kiszolgálni.

Az utóbbi években azt vizsgáltuk, hogy a termékeket alkotó baktérium törzsek arányainak megváltoztatásával mely hatásokat kell és lehet felerősíteni egy-egy kultúrnövény esetében, ami annak fejlődésére, terméshozamára stb. pozitívabban hat.

A hatékonyabb nitrogénkötés, jobb foszfor- és káliumfeltárás, intenzívebb biológiailag aktív anyagok (hormonok, vitaminok stb.) termelődése volt vizsgálataink fókuszában. A BactoFil® A10 és B10 törzsállomány arányainak megváltoztatásával a kultúrnövényeink egyes igényeihez és a termesztéstechnológiához jobban alkalmazkodó termékeket tudunk partnereink részére kínálni.

Az új termékek kultúrnövényekre irányuló hatása más és más, a BactoFil A10 és B10 –nél megszokott, talajra gyakorolt fő hatásukban viszont azonosak. Ezek:

  • Javuló műtrágya hasznosulás
  • Talajszerkezetre gyakorolt pozitív hatás
  • Biokontroll hatás

BactoFil® Kukorica

A korai vetés gyakorlata hozta magával azt az igényt, hogy hidegebb talajhőmérséklet mellett is töretlen és gyors kelést lehessen biztosítani. Hideg talajokon lassul a foszforfelvétel és a gyökérnövekedés.

A megnövelt Pseudomonas fluorescens aktívabb foszformobilizálást eredményez, az Azospirillum brasilense a nitrogénmegkötés hatékonyságát és a növekedési hormon (IES) termelését javítja.

A BactoFil® Napraforgó esetében a gyors kezdeti fejlődést, gyökeresedést, a lombozat intenzív növekedésével minél előbbi talajtakarást tűztük ki célul, növelve ezzel a gyomirtási technológiák biztonságát.

A megnövelt Azospirillum lipoferum aktívabbá teszi a nitrogénmegkötés hatékonyságát és a gyökeresedést is támogató növekedési hormon (IES) termelését.

A BactoFil® Repce kifejlesztésének célja a minél biztonságosabb télbemenetel volt. Az intenzívebb hormon- és vitamintermelés erőteljesebb gyökérzetet, jobb télállóságot eredményez.

A megnövelt Azospirillum lipoferum aktívabbá teszi a nitrogénmegkötés hatékonyságát és a gyökeresedést fokozó növekedési hormon (IES) termelését, a Bacillus megaterium pedig a vitamintermelést javítja.

A BactoFil® Kalászos esetében az intenzív őszi bokrosodás volt a cél. Ennek érdekében a nagyobb hormontermelést és intenzívebb nitrogénkötést céloztuk meg.

A megnövelt Azotobacter vinelandii és Azotobacter brasilense aktívabbá teszik a nitrogénmegkötés hatékonyságát és a növekedési hormonok (IES, gibberellin) termelését.