NAK-on is bizonyított a BactoFil® Technológia

A vihar károk felmérése során bebizonyosodott, hogy érdemes volt alkalmazni a BactoFil technológiát az elmúlt években.

2019.11.07.AGRO.bio - Dr. Kiss János Tanár Úr

Minden rosszban van valami jó is tartja a mondás. Így járt ezzel Jakab Gábor - Naki gazdálkodó - is, akinek a napraforgó földjén a nyári vihar komoly károkat okozott. A vihar károk felmérése során bebizonyosodott, hogy érdemes volt alkalmazni a BactoFil technológiát az elmúlt években.

Nak egy csendes falu Tolna és Somogy megye határán Dombóvártól alig 12 kilométerre. Szorgalmas lakói mindig a mezőgazdaságból éltek, növény-termesztést, állattenyésztést folytattak. Itt gazdálkodik Jakab Gábor is, akit a napraforgóban tapasztalt BactoFil hatás miatt kerestünk fel.

ABH: Arra kértük Gábort, mutassa be a gazdaságukat!

J.G.: Fiatal korom óta a mezőgazdaságba dolgoztam. Egyéni gazdálkodó 2006 óta vagyok. A gazdálkodást az öcsémmel, apámmal és Hammer Zoltán társammal együtt végezzük. Összesen 250 ha saját tulajdonban lévő területet művelünk. Ezen felül a környező falvakban 300 ha területen teljes körű szolgáltatást végzünk. A vetésforgónk a szokásos árunövényekből búza, napraforgó, kukorica áll össze. Néha sikerül kisebb területen hibrid napraforgó vagy hibrid kukorica vetőmagot termeszteni. 

ABH: Láthatjuk, hogy jól felszerelt géppark áll rendelkezésre. 

J.G.: Igen, folyamatosan fejlesztjük a gépparkot. Erőgépeink John Deere gépekből állnak. A precízebb munkákat, mint a vetés, permetezés már GPS technológiával végezzük.

Jakab Gábor_gépek

1.kép: A Jakab testvérek már bíznak a BactoFil technológiában

ABH: A BactoFiltápanyagutánpótlási technológiát mióta alkalmazzák?

J.G.: Először 10 éve használtam tavasszal a BactoFil A10-et kukoricában 5 hektáron. Már akkor ősszel észrevettem, hogy ezt az 5 hektárt könnyebb volt szántani, mint a többit. A környékben egyre többen kezdték alkalmazni a BactoFilt és jó véleményeket mondtak róla, ezért mi is úgy döntöttünk, hogy használjuk ezt a terméket. 

2017 őszén a kukorica és napraforgó tarlókat lekezeltük BactoFil Cell szárbontóval. A következő év tavaszán a kukorica és a napraforgó alá szórtuk vetés előtt a BactoFil A10, illetve B10 talajoltót. Ősszel azután ezeknek a tarlója is újra BactoFil Cell szárbontót kapott. 

Az idén tavasszal az új fejlesztésű BactoFil Kukorica és BactoFil Napraforgó került a talajainkba. A BactoFil mellett 2018 tavaszán elkezdtük használni búzában és napraforgóban az Algafix élőalga biostimulátort és a hozzá kapcsolódó lombtrágyákat. Ezekkel is nagyon elégedettek vagyunk.  

ABH: Kérem, mondja el a nyáron mit tapasztalt a viharkáros napraforgóban?

J.G.: A terület, ahol a napraforgó volt, egy 24 hektáros tábla. Ebből 14 hektár a saját földem, amelyet először 2017 őszén BactoFil Cell szárbontóval kezeltem, mert nagy szártömeg maradt a kukorica után. A 2018 tavaszán újra kukorica került a területbe, ezért vetés előtt a magágyba BactoFil A10-et dolgoztunk be, majd ősszel a kukorica tarló újra BactoFil Cell szárbontót kapott. Az idei évre napraforgót terveztem ebbe a területbe. Szerencsére sikerült hibrid napraforgó vetőmag előállításra szerződést kötni. A Sclerotínia fertőzés megelőzésére erre a területre BactoFil Napraforgó + TrichoMaxcsomagokat rendeltem az AGRO.bio Kft-től. 

A hibrid napraforgónk jól kikelt és szépen növekedett egészen addig, míg egy júliusi délután egy orkán erejű vihar, jégesővel le nem csapott rá. A károsodás komoly mértékű volt, a levelek megszaggatva, sok napraforgó gyökerestül kifordulva feküdt a földön. A napraforgóra biztosítást kötöttünk tavasszal, ezért kihívtuk a biztosítót kárfelvételre. A biztosító egy drónnal légi felvételt készíttetett és a fotón jól látszik egy sötét zöld terület, amely az én BactoFil Technológiás területem volt. 

 

Jalkab Gábor_drón

2.kép: Drónos légi felvétel. A vonalak között a BactoFil Technológia kereszt irányba.

Az alsó vonal alatt egy másik MG Zrt. területe volt.

 

Amikor jobban felnagyítottuk a képet, jól látszott, hogy a BactoFil Technológia által jóval kevesebb a megdőlt napraforgó, mint a mellette lévő kontroll területen. Ennek oka az lehetett, hogy a BactoFillal kezelt napraforgónak láthatóan erősebb szára és nagyobb gyökérzete volt. Ez a látvány nagyon meggyőző volt és az eredményt a több éve alkalmazott BactoFil tápanyagutánpótlási technológiának tudhatom be. 

 

ABH: Milyen volt a napraforgó terméseredménye?

J.G.: Learattuk a napraforgót és itt jött a következő meglepetés. A vihar ugyan megtépázta a napraforgót, de még így is jelenős terméstöbblet volt a BactoFil Technológia kezeléseinek javára. 

A kontroll területen 700 kg/ha hibrid napraforgó termést arattak. Én a BactoFil tápanyautánpótlási technológiás területemen 1100 kg/ha termést arattam. Ez a 400 kg különbség, jelentős a vetőmag előállításnál. 

Jakab gábor termés

Ha felszámolom a négy alkalommal végzett BactoFilos kezelés költségét, 

ami TrichoMaxal együtt 40 ezer Ft- ba került, még akkor is

KÖZEL 200 EZER FT-AL TÖBB ÁRBEVÉTELT ÉRTEM EL

hektáronként a BactoFil Technológiával a kontroll területhez képest.

 

Aratás után jeleztem az eredményeket az AGRO.bio Kft . területi képviselőjének, aki hozott egy műszert, egy penetrométert, amivel megmérhettem a termőtalajom keménységét, ellenállását, A mérés nagyon meggyőző eredményt mutatott. 

Jakab Gábor_Nak

3. Kép: Jakab Gábort meggyőzte a penetrométerrel való mérése, a BactoFil Technológia termőtalajára gyakorolt hatásáról

A BactoFil tápanyagutánpótlási technológia területén a műszert minden mérésnél le tudtam nyomni 40 centi mélységre és a mérések átlag értéke 27 Nm volt. A kezeletlen kontroll területen 30 centi mélységre, s volt, ahol csak 20 centi !!! mélyre tudtam leszúrni a műszert olyan kemény volt a talaj. A kontroll területen a mérések átlag értéke 49 Nm volt.

Jakab Gábor_talajellenállás

ABH: Milyen növény következik a napraforgó után?

J.G.: A napraforgó után kukoricát szeretnék vetni. A napraforgó tarló szántás előtt kap egy BactoFil Celles szárbontó kezelést. Tavasszal pedig a vetés előtt egy BactoFil Kukorica talajoltóval kezeljük a területet. Az eredmények meggyőztek, hogy folytatni kell a komplex BactoFil Technológia alkalmazását. 

ABH: Köszönöm a tartalmas beszélgetést!

 

Dr. Kiss János

Tanár úr 

 

 

Marketing anyagok

Letölthető állományok

Kapcsolódó videógalériák