Egészséges, jó minőségű magágyat - GYORSAN

Egészséges, jó minőségű magágyat - gyorsan

2018.11.08.AGRO.bio - Szabó István

A kukorica betakarítása után visszamaradt jelentős (akár 12-15 tonna/ha!) tarlómaradvány talajba való bedolgozása, majd lebontása agrotechnikailag, tápanyag gazdálkodás és a növényegészségügy szempontjából is fontos feladat.

A rendkívül száraz késő nyári-őszi időjárás pozitívuma volt, hogy a kukorica egyik legnagyobb termelési költsége a szárítás, gyakorlatilag elmaradt, jelentősen növelve az ágazat jövedelmezőségét. Ugyanakkor a betakarítás után a „csontszáraz” talajokon a rutin talajmunkákat nem lehetett elkezdeni. A magas termésátlagok a szokásosnál is több gyökér- és szármaradványt hagytak maguk után, aminek az elbomlásához - a fentiek miatt - lényegesen kevesebb idő lesz. Borítékolható, hogy a tavaszi magágyelőkészítéskor ez a probléma fokozottan fog visszaköszönni.

A kukorica gyökér- és szármaradványainak elbontása időszerűbb, mint valaha!

A kukorica betakarítása után visszamaradt jelentős (akár 12-15 tonna/ha!) tarlómaradvány talajba való bedolgozása, majd lebontása agrotechnikailag, tápanyag gazdálkodás és a növényegészségügy szempontjából is fontos feladat. Az irányított mikrobiális tarlóbontás a talajba került, nagy mennyiségű növényi maradvány lebontását teszi intenzívebbé és gyorsabbá.

Az ehhez a feladathoz kifejlesztett BactoFil® Cell az intenzív tarlóbontáshoz szükséges, és a folyamat megnövekedett nitrogén igényét biztosítani képes speciális törzseket tartalmaz.

Az AGRO.bio megbízásából a NÉBIH pécsi talajbiológiai laboratóriumában a szakemberek kétféle talajtípuson és három növény esetében vizsgálták a mikrobiológiai oltóanyagok alkalmazásával végzett szárbontás dinamikáját. A kukorica szármaradványok esetében az eredmények azt mutatják, hogy BactoFil® Cell alkalmazásával 10 hónap alatt a tarlómaradványok tömege 90-95%-kal csökken, azaz bomlik el és válik felvehetővé a következő növény számára.

Felhasználási javaslat: A BactoFil Cell tarlóbontó oltóanyagot (1 l/ha 200-400 l/ha vízmennyiséggel) közvetlenül az egyenletes apróságúra felaprított szármaradványokra kell permetezni, majd azonnal a talajba kell dolgozni. Mivel a készítményben található törzsek enzimjei azok külső falához tapadnak, ezért törekedni kell a minél jobb permetléborításra. Ha kijuttató szerkezettel (BactoFil T-Jet) végezzük a munkát, akkor minimum 60 liter/ha lémennyiséggel dolgozzunk. A munkára legalkalmasabb eszközök a tárcsa, a kultivátor és a grubber, amelyek a hatékony szárbontást elősegítően egyenletesen keverik be a növényi maradványokat a talajba.