Eljött a szemléletváltás ideje...

A jó talaj aranyat ér!

2020.09.16.ABH

A jó talaj aranyat ér!

Eljött a szemléletváltás ideje...

 

A jó talaj aranyat ér!

 

A talaj egy feltételesen megújuló (megújítható) természeti erőforrás, amelynek termékenysége a szántóföldi termelés alapja. A termékeny talaj olyan fizikai, kémiai és biológiai egység, rendszer, amelynek legfontosabb értékmérő tulajdonsága a szerves anyag (humusz) tartalma. Ez minél magasabb, a talajnak annál jobb a tápanyag-, víz-, hőgazdálkodása, annál jobb a szerkezete.

 

A SZERVESANYAG-GAZDÁLKODÁS LEGALÁBB OLYAN FONTOS FELADAT, 

MINT A JÖVEDELMEZŐ TERMELÉS.

 

A talajok szerves anyagának egy része lassan változik, és a talaj szerkezetességéért felel, a másik része pedig táplálékul szolgál az ott élő szervezeteknek (a növényeknek is), tehát folyamatosan csökken, amelynek visszapótlásához, illetve a szerkezet javításához szerves anyagot kell „bevinni” a talajba:

 

  • istállótrágyát
  • hígtrágyát
  • zöldtrágyát
  • komposztot
  • növénymaradványokat

 

Cikkből keretezett kép 

CELl_hatás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kukorica betakarítása után közel 10-15 tonna gyökér és szár marad vissza. Ennek a tápelem tartalma hektáronként (Tóth és Kismányoky, 2012.):

100-130 kg N, 50-70 kg P2O5 és 80-170 kg K2O

Megfelelő agrotechnikával és a CELL® használatával ennek a 70-80%-a már az utónövény számára felvehetővé tehető. Az így biztosított tápelemek hasznosulása pedig nagyságrendekkel jobb, mint az egy adagban kiadott nagy mennyiségű műtrágyáké.

 

CELL_logó + 4-es hatás

 

 

 

 

 

Letölthető állományok