A cél a dobogó legfelső foka

Színvonalas növénytermesztés Regölyben a Recrea Kft.-nél

2019.09.27.AGRO.bio

A regölyi RECREA Kft. növénytermesztési színvonalát jól jellemzi, hogy az több díjjal és elismeréssel is büszkélkedhet. Az elmúlt 20 év fejlődéséről és a sikerhez vezető útról kérdeztük Pájer Gyulát a Recrea Kft. ügyvezetőjét.

Kérem mutassa be a gazdaságukat!

P.Gy.: A Recrea Kft. 1995 óta működik Regölyben a Tolnai dombság területén. Kedvezőek a talajadottságaink, a területeink 90%-án mészlepedékes csernozjom és barna erdőtalajok találhatók. A földjeink átlagos aranykorona értéke 30. 1410 hektáron gazdálkodunk, fő profilunk a szántóföldi növénytermesztés, kiemelten a kalászos vetőmag előállítás. Vetésszerkezetünk az idei évben a következő képen alakul: 180 ha  őszi árpa (ebből 50 ha vetőmag), 340 ha őszi búza (ebből 60 ha vetőmag), 36 ha vetőmag rozs. 85 hektáron termelünk napraforgót, 500 hektáron kukoricát és 250 hektáron repcét.

Vetőmag termesztésünk színvonalát jelzi, hogy búzánál és árpánál szuperelit és elit fokú vetőmagból elit illetve első fokú vetőmagot állítunk elő. A Recrea Kft 20 dolgozónak ad folyamatosan munkát.  Saját szárítóval és 18 ezer tonna tárolókapacitással rendelkezünk.  A helyi gazdák terményeit leszárítjuk, és kapcsolataink révén segítünk nekik az értékesítésben. Szolgáltatást is végzünk a környékbeli gazdáknak, elsősorban 2 db Damman típusú önjáró permetezővel.

A helyspecifikus gazdálkodást 2012-ben kezdtük az alapműtrágyázással, amit azóta tovább fejlesztettük a fejtrágyázással, valamint a vegyszerezéssel és a változtatható tőszámú szemenkénti vetéssel.

Pájer Gyula ügyvezető, Recrea Kft.  

Technológiájukban a mikrobiológiai készítmények is fontos szerepet játszanak. Mi indította Önöket ennek a termékvonalnak a használatára?

P.Gy.: Egy 30 hektáros táblán hibrid rozs után repcét terveztünk vetni forgatás nélküli technológiával. A hibrid rozs aratása után nagy tömegű, kb. 20 cm vastag mulcs takaró maradt a táblán és aggódtam, hogy akadályozni fogja a repce talajelőkészítését és vetését.

Dr. Kiss János az Agro.bio területi képviselője nyújtott megoldást a problémánkra. Javaslata szerint 1 liter BactoFil® B10 és 0,5 liter Bactofil® Cell keverékét juttattuk ki a tarlóra és dolgoztuk be. Ez a BactoFil® „koktél” tökéletesen működött, a vetés idejére jelentős mértékben lebontotta a szalma mulcsot és sem a talajelőkészítést sem a vetést nem akadályozta, sőt a lebontott tápanyag segítette a repce korai fejlődését.

Látva a kedvező eredményt további 150 ha búza területet készítettünk elő repcevetésre a BactoFil® B10 + BactoFil® Cell kombinációjával. Az így előkészített, összesen tehát 180 ha repce területen a következő évben nettó 5,2 tonna/ha termést realizáltunk. Azóta  a gabonatarlókat ezzel a technológiával készítjük elő a repce vetéshez. A speciális repce-gabona váltó technológiát egyébként a vadkár problémák miatt is alkalmazunk.

Kérem beszéljen erről részletesebben, mert sok gazda életét megkeseríti a vadkár és talán nekik is segíthet egy bevált technológia!

P.Gy.: Két táblánk (összesen 90 ha) talaja humuszban szegény homok, erdő veszi körül, így nagy a vadkár veszély. Itt nem rentábilis a napraforgó és a kukorica termesztése, ezért repce-gabona váltót alkalmazzuk, ami azonban fokozott növényegészségügyi problémákat hordoz magában. A repcetarlót az AGRO.bio TrihoMAX® nevű készítményével kezeljük, amely a talajban lévő káros gombák életfeltétekeit gyengíti. Ez a gomba enzimatikus úton bontja a repce szárat, hormont termel, serkentve az utóvetemény kezdeti fejlődését. A repcét követő kalászos gabona tarlóját a már említett BactoFil® Cell + BactoFil® B10 keverékével kezeljük és jöhet újra a repce vetése. Megfigyeléseink szerint a talajjavító technológia a Sclerotínia veszélyt is csökkentette.

Más kultúrákban is  használt BactoFil® termékeket?

P.Gy.: Igen, a fenti kedvező tapasztaltok alapján kukoricában a BactoFil® A10-et, napraforgóban a BactoFil® B10-et és kukorica utáni búzában a Bactofil® Cell + BactoFil® A10 keverékét használom a technológia részeként, rendszeresen.

Hogyan juttatják ki aBactoFil® termékeket?

P.Gy.: A BactoFil® termékek mellé az AGRO.bio biztosítja BactoFil JET kijuttató  készüléket. HORSCH Tieger nehézkultivátorunkon, és HORSCH Joker tárcsáránkon ilyen kijuttató van. Így egy menetben juttatjuk ki és dolgozzuk be a BactoFil® termékeket. Nincs plusz munkaművelet és a BactoFil® azonnal bedolgozásra kerül.

 

         HORSCH Joker tárcsára szerelt BactoFil® JET

 

Az asztalon és a falakon több elismerő oklevelet és díjat látok. Hol kapták ezeket az okleveleket és díjakat?

P.Gy.: Évek óta részt veszünk a Magyar Kukorica Klub termésversenyében. A 2018 –as év volt a 10. alkalom, és egyben a legeredményesebb év is. Tavaly a szántás nélküli kategóriában  az országos II. helyezést értük el 16,58 t/ha termésátlaggal. A kiváló eredményhez hozzájárult a DEKALB új hibridje a DKC 5685-ös és a BactoFil® technológia. Az elővetemény kukorica volt és előző ősszel nem tudtuk kezelni a tarlót ezért magágy készítéskor  szórtuk ki a BactoFil® Cellt a Bactofil® A10-el együtt. Itt használtuk először az AGRO.bio új termékét az AlgaTer® -t, amelytől a kukorica aszálytűrő képességének fokozását vártuk. Ez igazolódni látjuk, ugyanis a mi versenyparcellánkon maradt legtovább zölden a kukorica. Ezt látva elhatároztam, hogy az idén egy 80 és egy 60 hektáros kukorica táblán használom az AlgaTer® talajalgát.

Milyen tapasztalatai vannak a BactoFil® termékekről?

P.G.y.: Elsőként a BactoFil® Cell -lel történő szárbontást emelném ki, mint technológiánk leglátványosabb elemét. Mivel forgatás nélküli technológiát alkalmazunk 2012 óta a szárbontásnak a létjogosultsága az őszi vetésű növények elé megkérdőjelezhetetlen. A BactoFil® A10 és B10 hozzáadásával fokozhatjuk a talajéletet és javíthatjuk  a talajszerkezetet. A Sclerotínia érzékeny növényeknél a BactoFil® B10 + TrihoMax keverékével javítjuk a gyökér körüli talajegészséget. Az Algafix® -el növelhetjük a fotoszintézist és tovább életben tarthatjuk a növényt. Ezáltal több tápanyag épül be a növénybe és több és jobb minőségű termés lesz.

Összességében azt látjuk, hogy a mikrobiológiai készítmények, megfelelő technológiai fegyelem mellett kiválóan támogatják munkánkat, hozzájárulnak a minőségi növénytermesztéshez.

 Az idei évben is lesz versenyparcella?

P.Gy.:Igen az idén is beneveztünk a Magyar Kukorica Klub termésversenyébe. Egy kiváló DEKALB hibriddel  és a Bactofil® technológia támogatásával szeretnénk újra sikeresek lenni. Voltunk már harmadik és második helyezettek a cél most a dobogó legfelső foka.

Sok sikert és kedvező időjárást kívánok ehhez! Köszönöm a beszélgetést!

 

Kiss János

AGRO.bio