Parazitagomba elleni védekezés

2021.05.02.

A növények betegségeinek több mint 80%-át a parazitagombák, gombás fertőzések okozzák.

Leggyakrabban a gyökérrendszeren keresztül hatolnak be a növénybe a parazitagombák, így a növény érrendszerének belsejében egy kiterjedt gomba fejlődik, amelynek következményében a növény nem jut elég tápanyaghoz és elhal. A leghatásosabb védekezés a parazitagombákkal szemben a jótékony hatású, gombaölő gombák alkalmazása. Cikkünkben összeszedtük azokat a biopeszticideket, amelyek a növénykórokozó parazitagombák ellen nyújtanak kiváló védekezést. 

 

Hiperparazita gombák – belülről támadva a kórokozók ellen

A Paraphaeosphaeria minitans gomba egy mikoparazita vagy hiperparazita gomba. Ezt azt jelenti, hogy a növénybetegséget okozó parazitagombák kórokozóin élősködik, azaz gátolja azok negatív hatását, ezzel védve a növényeket.  A Sclerotinia, a Botryotinia vagy a Clavicep káros parazitagombákon képes megélni és jótékony hatást kifejteni. Kereskedelmi forgalomban Contans WG néven találhatjuk meg a Paraphaeosphaeria minitans gombát tartalmazó készítményt.

Azonos hatásmechanizmuson alapszik a Streptomyces griseovirdis gomba, mely a Mycostop: Fusarium spp. és egyéb talajgombák és palántadőlés ellen használható parazitagombaellenes készítményekben található meg. 

 

Védelem a növény felszínén

A Phytium Oligandrum tartalmú készítmények, - mint például a Polyversum - minden haszon és dísznövényre alkalmazható. Hatásmechanizmusát tekintve a növény felszínén szaporodik és képez védőréteget. A növény felületén 10-14 napig él, és ez idő alatt minden káros parazitagombát elfogyaszt, valamint nem enged be újabb fertőző parazitagombákat sem. További kedvező hatása, hogy növeli a növények védekezőképességét azáltal, hogy megtapadása közben bemélyeszti a növény legfelső sejtjei közé a gombafonalait, melyet a növény támadásnak érzékel. A Phytium Oligandrum nincs káros hatással a növény szöveteire, azonban beindítja a védekezési mechanizmust, így a további fertőzésekkel szemben ellenállóbb, erősebb növény jön létre. 


Az Aureobasidium pullulans élesztőszerű mikroszkópikus gomba mikrobiológiai preparátuma a tűzelhalás kórokozója - az Erwinia amylovora, a szőlő szürkerothadása ellen, valamint az alma tárolási betegségei ellen alkalmazható hatékonyan. Az Erwinia amylovora elleni védekezést a virágok permetezésével érhetjük el hatékonyan. A permetezéssel kijuttatott antogonista gombák stabilan megtelepednek a növény virágzatán, és még a csapadéknak is ellenállnak. 


A talajélet serkentésének szolgálatában

Ha elszaporodnak a talaj felszínén a parazitagombák, akkor később könnyűszerrel megtámadhatják az ültetett növényeket is. A Trichoderma harzianum és a Trichoderma asperellum gombatörzsek készítményei kiszorítják a káros hatású parazitagombákat, miközben segítik a tarlómaradványok lebontását és a talajkondicionálást, azaz kedvező hatást gyakorolnak a talaj összetételére.

A parazitagombák nagy károkat képesek okozni, ha kezeletlenül hagyjuk a fertőzött területeket, így érdemes már az első jelek megmutatkozásakor kórokozó gombák elleni készítményeket alkalmazni. Bízunk benne, hogy áttekintésünk segít a megfelelő készítmény kiválasztásában. Amennyiben kérdése, észrevétele adódott, forduljon hozzánk bizalommal, az Agrobio csapata rendelkezésére áll!