Mészhidrát talajjavítás

2021.05.05.

Mészhidrát talajjavításra savanyú talajok esetében van szükség, amikor a feltalaj szénsavas mésztartalma csökken. Cikkünkben összeszedtük a savanyú talajok sajátosságait, a mészhidrát talajjavítás előtti lépéseket és a mészhidrát tulajdonságait és alkalmazhatóságát.

A savanyú talajok sajátosságai
 
A savanyú talajok tömöttebb szerkezettel rendelkeznek. Esetükben a talajkolloidok felületén nem találhatók meg a morzsás szerkezetért felelős Ca ionok. A talaj főbb tápanyagai, úgymint N, P, K, Ca és Mg nincsek jelen. Azonban bizonyos fémek – Al, Mn – akár toxikus mennyiségben is megmutatkozhatnak a talajban 5 pH alatt. A talaj nehezen megmunkálható lesz, vízáteresztő képessége csökken, valamint a hasznos talajbaktériumok tevékenysége is visszaesik. Ezáltal a talaj termelékenysége csökken.
A savanyú talajok javítása szükséges, melyet meszezéssel tehetünk meg. A mészhidrát talajjavításnak köszönhetően javulnak a talaj fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságai, a növények gyökérzete egészségesebb lesz, valamint nagyobb mértékben képes lesz tápanyagfelvételre.
 
 
Mészhidrát talajjavítás előtt
 
Ahhoz, hogy megállapítsuk, pontosan milyen mértékű mészhidrát talajjavításra van szükség, a laboratóriumi vizsgálatot megelőző talajmintavétel elengedhetetlen. Általában azonban 30-80 q/kh szénsavas mész alkalmazására van szükség.
 
Fontos, hogy a talaj felső rétegét vizsgáljuk. A talajban található Ca nem mozog felfelé, így ha a felső rétegekben vízhiányos, alacsony kalciumszintű talajt tapasztalunk, akkor az alsóbb rétegekben hiába mutatkozik több Ca, a növények számára ez irreleváns, hiszen a talaj felső rétegéből hasznosítják a kalciumot.
 
A növények számára kiemelten fontos a kalcium, hiszen a legtöbb anyagcsere-folyamatban szerepet játszik, és emellett akár 90%-ban a sejtfalban halmozódik fel. A Ca mozgása a növényben nem számottevő, azaz lényeges, hogy a gyökerein keresztül képes legyen felvenni.
 
 
A mészhidrát tulajdonságai és alkalmazhatósága
 
A mészhidrát, más néven porrá oltott mész úgy keletkezik, hogy az oltatlan mészhez vizet adagolnak. A tiszta mészhidrát por állagú, nem pépes. 
Azzal szemben, hogy régen nehezen kezelhető, nagy munkaigényű és sok takarítással járó mészanyagok voltak elérhetők, ma már számos olyan mészhidrát talajjavításra alkalmas készítmény rendelkezésünkre áll, amelyek segítségével egyszerűen és gyorsan javítható a savanyú talaj.
 
Kaphatók olyan mészkészítmények, amelyek tárcsás munkálással juttathatók be legeredményesebben a talajba, többszöri hossz-keresztirányba járva 15-18 cm mélységben. A mészhidrát alkalmazását követően szükséges a trágyázás, hiszen a trágya bomlása során keletkező széndioxid segíti a mész feloldását és növeli a hatékonyságát. 
 
A hagyományos meszezés mellett azonban ma már számos olyan mészkészítmény elérhető, amelyek a talajok adott problémájára fókuszálva igyekeznek megoldást találni. Többek között kalcium-oxid hatóanyagra épülő mész-oldat, kalcium-karbonát alapú, nagy tisztaságú, finom mészkőőrlemény és nagy tisztaságú, rendkívül gyors oldódású, 0-2 mm-es mérettartományú őrölt égetett mész alapú terméket is választhatunk attól függően, hogy mi a pontos célunk a meszezéssel.
 
Mint láthattuk a mészhidrát talajjavítással számos kedvező hatást elérhetünk, kiváló megoldást kínál a savanyú talajok problémájára. Bátran vegye fel velünk a kapcsolatot és segítünk eldönteni, hogy pontosan milyen mésztartalmú készítményre van szüksége!