Magágykészítés

2021.05.04.

Minden gazda munkájának egyik fontos eleme, hogy a megfelelő időben, a megfelelő módon készítse elő a talajt a vetésre. Ehhez pedig naprakésznek kell lennie a magágykészítés leghatékonyabb eljárásairól. Cikkünk ebben nyújt segítséget.

Mit értünk pontosan magágy alatt?
 
Magágykészítés során azt a talajréteget alakítjuk ki, amely ideális terepet biztosít az általunk termesztett növények egyöntetű keléséhez, szaporító anyagainak csírázásához. Mélységét még a magágykészítés megkezdése előtt érdemes felmérni: ehhez figyelembe kell vennünk a talaj nedvességtartalmát, és a vetőmag méretét. A magágykészítés műveletét arra megfelelő géppel, például kompaktorral vagy kombinátorral végezzük. 
 
 
Miért fontos a jó magágy?
 
Elsősorban azért, mert számottevő hatása van arra, hogy milyen minőségű és mekkora mennyiségű lesz majd a betakarítható termés. A növény optimális fejlődése - különösen a vegetáció korai szakaszában - kimagasló mértékben függ attól, hogy a magágykészítés során mennyire végeztünk jó munkát. Emellett azt is fontos kiemelni, hogy a magágy gyakorlatilag előkészíti a talajt a vetésre, és a vetőgép adottságaihoz igazítja azt. 
 
 
Milyen legyen a magágy?
 
A magágykészítés előtt azt is mérlegelnünk kell, hogy milyen elvárásaink vannak a magággyal szemben. Természetesen semmi szokatlanra nem kell gondolni, csupán ésszerű szempontokra, amelyek a lehető legjobb termésminőséget segítik elő.  Néhány példa:  
 
  • Találjuk meg a magágyalap optimális tömörségét! Legyen tömör, de ne legyen túlságosan vastag.
  • A magágynak gyommentesnek kell lennie: a nem kívánt “versenytársak” nagy mértékben hátráltatják a növényünk fejlődését. 
  • Semmiképp ne legyen nedves a talaj: ez biztosítja, hogy az a réteg, amely a magágyalap alatt helyezkedik el, kellőképpen lazult legyen. Ha nem biztosítjuk a kellő szárazságot, akadályozhatjuk a gyökérzet fejlődését.
 
Magágykészítés: mivel végezzük?
 
Magágy készítésére alkalmasak a kompator és a kombinátor típusú munkagépek. Azért tartjuk őket számon a magágykészítés ideális eszközeiként, mert egyszerre több műveletet is képesek végezni: kevernek, egyengetnek, tömörítenek, porhanyítanak és lazítanak. A legjobb eredményeket hengerborona, ásóborona, kultivátor és simító különböző kombinációival lehet elérni. A választást megint csak a talaj állapota határozza meg. A nehezebb, erőteljesebben porhanyító, simító megoldások például száraz talajra valók: ha viszonylag egyenletes, de nyirkos talajjal dolgozunk, inkább kombinátor használata javasolt. Nedves talaj esetén pedig az olyan kíméletes megoldásokat vessük be, mint például a henger nélküli kombinátor. A legpraktikusabb kombinált eszközök optimális állapotú talajon használhatók.
 
Magágykészítés előtt érdemes olyan gépet választani, amelynek felszereltségei közé tartozik a precíziós szintezési rendszer - a ma elérhető eszközök többsége már így kerül forgalomba. Praktikus továbbá, ha olyan magágykészítőt választunk, amely traktornyomlazítóval is felszerelhető.
 
 
Magágykészítés ősszel
 
Őszi vetésű növényeink (pl. rozs, árpa) esetében az egyik legnagyobb kihívás, hogy a magágykészítés a megfelelő idősávban történjen. Ehhez figyelembe kell vennünk a kb. 15 centiméteres alsó talajréteg teherbíró képességét is. A magágykészítés esetében mind a túl korai, mind a túl késői elvégzése negatívan befolyásolhatja a termény minőségét. Napjainkban ezért különösen nagy nehézséget jelent, hogy az őszi betakarítású növények az elmúlt évek változékony, sokszor csapadékszegény időjárásának köszönhetően egyre később takarítható be - ezzel pedig a magággyal kapcsolatos műveletekre is egyre később nyílik lehetőség.   
 
A magágykészítés tehát nagy körültekintéssel végzendő, fontos művelet - az Agrobio pedig azért van, hogy segítsen ebben.