Tudnivalók a fuzáriumról

2021.06.11.

A fuzárium egy penészgombafaj, amely növényeket, főként a gabonaféléket betegíti meg.

Hazánkban a legelterjedtebb fuzárium fajok közé tartozik a Fusarium graminearum és a Fusarium culmorum. A gombák egy része toxinokat termel, amely az állati és az emberi szervezetre is veszélyt jelent. Cikkünkben összeszedtük a fertőzöttség jeleit, a gomba szaporodásának feltételeit, az általuk termelt toxinok hatásait, valamint a védekezés lehetőségeit. 


A fuzárium gomba előszeretettel támadja meg a búzát, melyet a kalászon lévő kifehéredés, valamint a rajtuk lévő narancssárga, illetve rózsaszín spórák jeleznek. Az érést követően már nem igazán mutatnak különbséget a fertőzött és egészséges részek, de a betakarításkor a fertőzött szemek krétafehér vagy rózsaszínűek és aszottak lehetnek. Lényeges, hogy a fertőzés nem csak a gabonaszemeket érinti, hanem a növény többi részén is megmutatkozik. 


A növények a virágzás ideje alatt a legfogékonyabbak a fertőzésre, a meleg levegő, az esőzés és a magas páratartalom elősegíti a gomba szaporodását. További kedvező tényező a fuzárium számára a gabona megdőlése, hiszen ezesetben a talajról vagy egyéb növényi maradványokról könnyűszerrel a kalászra terjedhetnek a gombaspórák. Ha folyamatos esőzésnek van kitéve a növény, akkor az érett szemeken is könnyűszerrel kialakulhat a fuzáriumfertőzés és megindulhat a toxin képződés. 


A fuzárium toxinok az állati és az emberi szervezetre egyaránt veszélyt jelentenek. Az állatok növekedésére és szaporodására is károsan hatnak. Gyakran megfigyelhető, hogy az állatok elutasítják a fuzáriummal fertőzött takarmányt. A fuzárium toxinok többfélék lehetnek, melyek képesek egymás hatását fokozni, komoly gondokat okozva ezzel az állatok szervezetében. Egy bizonyos szintig még képes tolerálni a szervezet a toxinok jelenlétét, mely mennyiséget testtömeg-kilogrammra szokták megadni. 


Európában a legelterjedtebb fuzárium a kisszemű gabonaféléket támadja, mint a búza, árpa, rozs vagy zab és a deoxinivalenol – DON nevezetű toxint termeli. A DON csökkenti az állatok étvágyát, hányást okoz, kedvezőtlenül hat a súlygyarapodásra és az utódnemzésre. Huzamosabb ideig fennálló fogyasztás esetén az állatok elpusztulásához is vezethet. Az emberi szervezetre is hasonlóan hat, émelygést, hasi fájdalmat, fejfájást, szédülést, az immunrendszer és a vérképzőszerv panaszait okozhatja. A DON mellett veszélyesek lehetnek a fumonizinek – FB1, FB2, FB3 is, amelyek a kukoricaőrleményekben találhatók. A lovak esetében agylágyulást, sertéseknél tüdőödémát okozhat, de máj és vesekárosodást is előidézhet. Az emberi szervezetre rákkeltő hatást gyakorol. 


A fuzárium elleni védekezésre nincs egy csoda-módszer, kizárólag a Helyes Gazdasági Gyakorlat alkalmazása jelenthet megoldást az éghajlati adottságok és a hazai növények sajátosságainak szem előtt tartásával. A növények ellenállóképességét a gombák ellen növelni kell, fokozva a fitoalexinek és az egyéb védőfehérjék szintézisét, valamint elősegítve a sejtfalvastagodást a rövid szénláncú poliszacharidok sejtfalba való beépülése által.


Megelőzéshez vas-kelát képződésre van szükség a talajban, amit a Pseudomonas fluorescens talajbaktériummal lehet jelentősen előidézni, melyet a CELL termékben találunk a legnagyobb mértékben. Ezzel a Fuzárium gomba szaporodását gátoljuk.

 

Ha kérdése adódott, segíthetünk valamiben, bátran forduljon az Agrobio csapatához, állunk rendelkezésére!