A növénytermesztés jolly jokere: az algatrágya

2021.05.06.

A közlekedés és a nagymértékű ipari termelés hatására rengeteg káros anyag kerül a levegőbe, vizeinkbe és a talajba, amely a mezőgazdaságban nem kívánt változásokat eredményez.

Az élelmiszerek mikroelemtartalma negatív változásokon megy keresztül, amely a fogyasztókra, így az emberre is káros hatással lehet. Ezt egyetlen módon küszöbölhetjük ki: ha környezetbarát tápanyagokat párosítunk olyan eljárásokkal és technológiákkal, amelyek lehetővé teszik a hosszútávú fenntarthatóságot. Az algatrágya nem csak mi, mint végső fogyasztók számára, de növényvédelmi és hozamnövelési szempontból is előnyös. 

 

Miért éppen algatrágya?

Nem véletlenül hivatkozunk rá címünkben jolly jokerként. Környezetbarát, természetes, emellett pedig számos különleges tulajdonsággal rendelkezik. Minden olyan szerves tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot magában hordoz, amelyek a növények fejlődéséhez, stresszhelyzet tűréséhez nélkülözhetetlenek. 

Az algatrágya magas tápanyagtartalmának köszönhetően képes a hiányállapotok megszűntetésére, valamint a stresszhelyzetek kiküszöbölésére azáltal, hogy az élő algák reagálnak a környezeti változásokra. Vírus vagy gomba jelenlétében az algák növényvédő hormonok termelésébe kezdenek. A védelem nem csak időszakosan, hanem a termesztési ciklus végéig fennáll, hiszen a mikroszervezetek a növények nedvkeringésébe kerülve végig gondoskodnak annak megfelelő állapotáról. 

Pozitív tulajdonságai közé tartozik, hogy a benne szereplő oldott tápelemeket a növény nem csak gyökérzetén, de levelein keresztül is fel tudja venni. Az algák sejtjei citoplazma szálakkal összekapcsolódnak a növényi sejtekkel, így lehetővé téve az alacsony tápanyagszinttel bíró növények számára a tápanyagátáramlást, amely a diffúzió által valósul meg. 

 

Milyen tápanyagokat tartalmaz az algatrágya?

Semmilyen mesterséges származékot nem tartalmaz, azaz teljes mértékben hasznosuló, környezetbarát növényi tápanyagról beszélhetünk. 

Az algatrágya készítmények közel mindegyike azonos összetételből áll.  Elemtartalmuk a következő: N, P, K, Fe, Cu, Zn, Ca, Mn, Mg, B, Ti, V, W. Emellett számos aminosav, vitamin és bioszintetizált serkentő anyagok, mint az auxin és citokinin alkotják. 

Összetételének köszönhetően hagyományos és bio gazdaságokban egyaránt alkalmazható, minden növényi kultúrára pozitív hatást gyakorolva. Mezzo- és mikroelem összetétele támogatja a fiziológiai és biokémiai folyamatok lejátszódását.

 

Hol és hogyan alkalmazható az algatrágya? 

Az algatrágya valamennyi növénykultúrában alkalmazható. Azaz mindenhol, ahol öntözéses gazdálkodás folyik: üvegházakban, fóliasátrakban és szántóföldi termesztésnél. Kiválóan hat a virág- és dísznövénytermesztés, palántázás, valamint erdőgazdálkodás területén. 

Talajjavításra is használható, például homokos talajok tápanyagösszetételének növelésére. Hobbi kertészetben, kistermelőknél és nagyüzemi termelésnél, ökológiai gazdálkodásokban egyaránt pozitív hatás érhető el segítségével. 

Alkalmazását tekintve alapvetően talajtrágyaként 40-50-szeres hígításban használható a növény vetését vagy ültetését követő 7-10 naponként 6-8 l/ha mennyiségben egészen az első levelek megjelenéséig. Amennyiben levéltrágyaként szeretnénk alkalmazni, akkor öntözésre általában 80-200-szoros töménységben érdemes. Tartsuk szem előtt, hogy a növény aktív fejlődési szakaszában rendszeresen, meghatározott időközönként az öntözővíz részeként részesüljön az algatrágyában - emellett tápanyagmentes öntézés természetesen alkalmazható. 

Nem kérdés, hogy az algatrágya számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Ha további információra van szüksége a készítményekről, forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink egyikén.