Lombkezelés

2021.05.03.

A mezőgazdasági termelők jól tudják, hogy a tápanyag-visszapótláshoz nem elég csak az alaptrágyázásban gondolkodni. A lombkezelés is jelentős része kell legyen a növényvédelmi eljárásoknak.

A megfelelő lombkezeléssel ellensúlyozni tudjuk a termőtalaj hiányosságait, ami javíthat a termés minőségén és mennyiségén is. Ma már tudjuk, hogy az intenzív műtrágya felhasználás hosszú távon nem tesz jót a talajnak, ezért egyre több gazda igyekszik olyan tápanyagutánpótlási technológiákat alkalmazni, melyek természetesek. Ezen a területen a biostimulátor készítmények alkalmazása nem csak jelentős élettani hatású, de a fenntartható mezőgazdaságot is képviseli. 

A lombkezelés segítségével összességében nagyobb és jobb minőségű termés érhető el. Azáltal, hogy a lomtrágya segít a növényeknek átvészelni az időjárási viszontagságokat, a tápanyaghiány okozta stresszhelyzeteket, és gyorsítja a stresszhelyzet utáni regenerációt.

Továbbá pótolni tudjuk a nélkülözhetetlen vitaminokat és fehérjéket a növény számára. Növelhető a növények ellenállóképessége, gátolható a kórokozó gombák fejlődése, vagy mérsékelhető a betegségek terjedése. A lombtrágya segíti az optimális fotoszintetikus aktivitást, enzimműködést és anyagcserét is. Alkalmazhatók megelőzésként, vagy akkor is, ha már a látjuk a növényen megjelenni a hiánytüneteket. 

 

Termékek lombkezeléshez

A cink- és rézhiány megelőzésére, valamint a növények ellenállóképességének fokozására alkalmazható lombtrágya készítmény a CuproTonic klorofill stabilizátor. Használható kalászosokhoz, szőlőhöz, gyümölcshöz és zöldségekhez is.

Ha a terméskötődés javítása, a szénhidrátok szállítása, és a növényi sejtfalak képződésének elősegítése a cél, akkor az AminoBór lombtrágya a tökéletes választás. Magas bórtartalma biztosítja az esetlegesen felmerülő bórhiány megfelelő kezelését, növeli az olajos növények olajtartalmát, és segít a növénynek a stresszhelyzetek átvészelésében. Önállóan, vagy más növényvédelmi kezelésekkel együtt is kijuttatható.

Az olajos növények és gabonafélék kénhiányának megelőzésére ideális a magas kén és nitrogén tartalmú AminoKén lombtrágya. Ez a két elem alapvetően fontos a sejtosztódásban, hiányuk gyérebb fejlődést és termésveszteséget okozhat.  A fontos növényi életfolyamatokban, különösen a fotoszintézisben játszik kiemelkedő szerepet a MicroFull lombtrágya. Ez a Komplex mikroelemtartalmú lombtrágya aszályos és egyéb tápanyagfelvételt nehezítő időjárásban különösen hasznos. Ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható. 

A nagyobb, jobb minőségű termés eléréséhez, a betegségnek és tápanyaghiánynak ellenállóbb növények termesztéséhez mindenképpen ajánlott a megfelelő lombkezelés