A növényi hormonok szerepe a mezőgazdaságban

2021.06.12.

A növényi hormonok az állatokéval ellentétben, csupán alacsony koncentrációban vannak jelen a növények szervezetében. Nincsenek növényi hormont termelő szervek, hanem mindegyik szervük képes hormontermelésre. Ezek a hormonok felelősek a növekedésért, a patogének elleni védekezésért, stressztűrésért

Az algák különlegesek a növényvilágban abból a szempontból, hogy kiemelkedően gazdagok a növekedésért felelős növényi hormonokban. Az algák ezen tulajdonságát a mezőgazdaságban, biostimulátorok által hasznosítani tudjuk. 

A biostimulátorok szerves anyagokat, növényi kivonatokat és vitaminokat tartalmaznak, céljuk, hogy hozzásegítsék a növényeket a különböző életciklusaikban a növekedéshez és a minőségük javításához. A biostimulátorok főként ásványi elemeket, huminsavakat, vitaminokat, aminosavakat, kitint, kitozánt, poli- és oligoszacharidokat, valamint talajbaktériumok és az algák által termelt – főleg növekedési - hormonokat tartalmaznak, mint a citokininek, auxinok és gibberellinek. 

A legtöbb forgalomban lévő biostimulátor barna algát, illetve annak kivonatát tartalmazza, de balatoni alga is lehet a készítményekben. Ennek oka, hogy a barna alga az ár-apály zónában él, így kiváló stressztűrő képességgel rendelkezik, nagy testet növeszt, így gazdag a növekedésért felelős növényi hormonban. A készítményekbe hektáronként pár literes dózisban kerül, serkenti a növények gyökér- és lombtömegének növekedését, a virágképzést, a terméskötődést és a stressztűrőséget, valamint lassítja az öregedést. 


A különböző növényi hormonok különbözően hatnak, azaz a növények más-más részeinek fejlődéséért felelősek. Az auxinok a szár és a gyökér növekedésében és a termésképződésben játszanak szerepet, míg a citokininek a sejtosztódást, a sejtek differenciálódását és a színtestek érését serkentik. A két hormon egymással együtt fejti ki hatását. Szintén párként emlegethetők a gibberellinek és az abszicinsav, valamint az etilén. Az abszicinsav és az etilén a termés beéréséért, valamint az életciklus befejezéséért és a magvak nyugalmáért felelős. A gibberellinek pedig a csírázásban, a rügyek nyugalmi állapotának megszakításában játszanak szerepet. 

A fent említett példák csak néhányak a növényi hormonok közül, melyekről alapvetően elmondható, hogy együttes működésük nagyon összetett, finoman szabályozott folyamat. A mezőgazdasági készítmények, biostimulátorok gyártóinak ez feladja a leckét. A legtöbb jelenleg kapható készítmény nem specifikus növényi hormonokat tartalmaz, hanem az algák minden részét magába foglalja. Ez előnyös abból a szempontból, hogy a növény így „kiválaszthatja” a számára legfontosabb hormont, viszont hátrányos is, hiszen nem lehet tudni biztosan, hogy miként hatnak ezek a készítmények - eltolhatják a hormonegyensúlyt negatív irányba is. 

Ez alól kivétel az Algafix biostimulátor, amely életerős élő algákat tartalmaz, amelyek szinte 100 %-ban csak kinetin hormont termelnek, a piacon lévők közül messze a legnagyobb mértékben. Így a gazdálkodó felhasználók tudatosan tudnak beavatkozni a növények fejlődésébe, s jelentősen csökkenteni tudják a növények stresszes állapotát és növelni a termés mennyiségét, minőségét és biztonságát.

 


Ha kérdése, észrevétele adódott a növényi hormonokkal, biostimulátorokkal kapcsolatban, ne habozzon, bátran forduljon az Agrobio csapatához!