Megelőzési technológiai javaslat

Preventív védekezés a napraforgó-betegségekkel szemben

2021.05.07.Kabai Gábor AGRO.bio

Részlet az Agro Napló (agronaplo.hu) 2021.05.18-án megjelent azonos című cikkéből.

 

Minden évjárat más és más. Hol a szárazság, hol a hőség, hol a lezúduló csapadék, hol a hideg tavaszok és az ezekből fakadó növényvédelmi problémák adják a termelőknek a megoldandó feladatokat. Nehéz okosnak lenni!

Jobb megelőzni, mint gyógyítani, valljuk a humán orvoslásban, mert e nézetnek hasonlóan a növénytermesztés területén is van létjogosultsága.

Ahogyan a bevezető gondolatokban is említettük, sohasem tudhatjuk előre, hogy az adott év mit tartogat a napraforgó termesztés számára. Csapadékos évjáratban a Sclerotinia, szárazabb években a Macrophomina okoz gondot és ezeken túl is sorolhatnánk még a lehetséges problémákat.

A termelők kezében a legjobb lehetőség az egyenletes fejlettségű, harmonikus tápanyag-ellátottságú egészséges növényállomány létrehozása, amely ellenállóbb a növénybetegségekkel és a stresszhatásokkal szemben.

Még nem késő a TrichoMax (Trichoderma harzianum) hasznos gomba hatóanyagú termésfokozó készítmény használata, amely elősegíti az egészséges gyökérkörnyezet és talajállapot kialakulását. Önmagában, vagy poszt gyomirtó szerekkel kombinációban 1 kg/ha dózisban alkalmazva is megfelelő hatás érhető el.

 

Trichomax termékekkel a talajjavításért

 

A TrichoMax alkalmazásának előnyei:
 

1. Megváltoztatja a mikroflorális összetételt a növények gyökérzetén, amelyből számos előny adódik:

  • Szimbiotikus kapcsolat alakul ki a Trichoderma harzianum és a kultúrnövény között, amely serkenti a gyökér fejlődést - több hajszálgyökér keletkezik, mélyebb lesz a gyökeresedés.
  • Javul a tápanyagok felvétele.
  • Indukált rezisztencia révén javítja a növények természetes védekezési mechanizmusát.

2. A talajból támadó gombák természetes kontrollálása. Első lépést jelentve ezzel a Sclerotinia elleni védekezésben:

  • Gyorsabb fejlődése révén elvonja a patogén gombák fejlődéshez szükséges tápanyagokat, elsősorban Fe3+ ionokat.
  • Direkt módon parazitálja a talajban fejlődő növénykárosító gombákat – Fusarium, Sclerotinia, Rhizoctonia, stb. – azáltal, hogy enzimatikus úton lebontja azok szaporodó képleteit.

 

TrichoMax hatásmódjának laboratóriumi modellezése:

 

Trichomax szklerotínia szaporodás kezdete          Trichomax szklerotínia szaporodás eredménye

TrichoMax és a szklerotínia szaporítóképlete / Ugyanaz a petricsésze néhány nap múlva

 

Ahhoz, hogy a napraforgó fejlődése megfelelő legyen, a műtrágyák mellett Algafix biostimulátor és lombtrágyák alkalmazásával is hozzájárulhatunk. A Scenedesmus rubescens balatoni algából készült Algafix kizárólagosan csak kinetin növényi hormont tartalmaz. A kinetin a növény föld feletti részeit stimulálja. Alkalmazásával okszerűen, pontosan tudunk az élettani folyamatokba beavatkozni. Segíti a stresszhatások kivédését, növeli a betegségekkel szembeni ellenállóságot, a levél felületét elborítva nem enged oda más kórokozót, valamint javítja a kiadott tápanyagok hasznosulását. A hajtások harmonikusan, összehangoltan fejlődhetnek.

 

Az Algafixre mindig számíthat

 

Az Algafix hatékonyan alkalmazható az alábbi lombtrágyákkal:

 

MicroFull – Komplex mikroelem-tartalmú lombtrágya, amely összetételéből adódóan (1,5% réz, 1% mangán, 0,5% cink, 0,3% vas, 0,04% molibdén) kiválóan segíti a fotoszintetikus folyamatokat, a klorofill megfelelő működését. Szántóföldi és kertészeti kultúrákban a hiánytünetek megelőzésére 2 l/ha dózisban alkalmazható.

 

AminoBór – Magas bórtartalmú lombtrágya, a virágzás és terméskötődés elősegítésére, növeli az olajos növények olajtartalmát. Dózisa napraforgóban 2 l/ha, alkalmazása hajtásképződéstől virágzásig.

 

Keresse ajánlatunkkal szaktanácsadó kollégáinkat!

 

Agrobio: talajjavítás és növényvédelmi technológia                    Növényvédelmi technológia támogatása természetes módon

Marketing anyagok