Folyékony nitrogén műtrágya

2021.06.10.

2011 óta rohamosan nő a folyékony műtrágyakészítmények használata. Nem véletlenül, hiszen számos előnnyel bírnak.

Az előnyök mellett azonban a hátrányokra is érdemes figyelmet fordítani, hogy kiküszöbölhessük a kedvezőtlen tulajdonságokat. Cikkünkben a folyékony műtrágyák, különösen a folyékony nitrogén műtrágyák témakörét vizsgáljuk meg. 

 

A folyékony műtrágyák előnyei

A folyékony műtrágyák, így a folyékony nitrogén műtrágyák egyik legnagyobb előnye, hogy a szilárd készítményekkel ellentétben nem igényelnek nedvességet az oldódáshoz. Ahhoz, hogy a hatóanyagok megfelelően felszívódjanak a növénybe, azonban szükséges bemosó csapadék alkalmazása. Ha a növények gyökérzetében elegendő mennyiségű nedvesség található, akkor a száraz talajba bedolgozva is könnyen felvehetővé válnak a tápanyagok.


További előnyük, hogy egyenletesen eloszlathatóak a talajon. A szilárd készítményekkel szemben sokkal könnyebb eloszlatni a talaj felszínén a készítményt. A folyékony műtrágyák összetételét rugalmasan alakíthatjuk, így alkalmazkodhatunk a talaj egyedi tulajdonságaihoz és a növénykultúra igényeihez is.  

 

A folyékony műtrágyák hátrányai 

A hátrányok közé sorolható, hogy például a folyékony nitrogén műtrágya esetében magas a nitrogén elillanás veszélye. Mivel ezekben a készítményekben az összes hatóanyag fele karbamid, mely bomlása során ammónia keletkezik, magas szintű hatóanyagveszteséggel számolhatunk. Az enzimeket különböző organizmusok, baktériumok, gombák és növények állítják elő. Ezen élő szervezetek működését befolyásolja a talaj kémhatása és a hőmérséklet, melyek hatással vannak a karbamid átalakulás, így a nitrogén veszteség sebességére is. 

 

A folyékony nitrogén műtrágyák alkalmazása

A folyékony nitrogén műtrágyák zöme UAN (urea-ammónium-nitrát) típusú oldat. Számos gyártó készítményével találkozhatunk, legalább 15, de legfeljebb 30 tömegszázalékos nitrogén hatóanyaggal. Mint láthattuk, a nitrogén elillanás veszélye fennáll ezen termékek esetében, azonban a veszteség csökkentésének van néhány módja. 

Ahhoz, hogy a növények megfelelően hasznosítani tudják a folyékony nitrogén műtrágyából származó nitrogént, legalább 10 mm vízmennyiségű beöntözést javaslunk a kijuttatást követően. Segíthet a folyamatban, ha a kijuttatott készítményt a talaj minimum 10 cm-e alá keverjük. Továbbá csökkentheti a nitrogénelillanást, ha inhibitoros hatóanyaggal ellátott termékeket alkalmazunk. Fontos, hogy az első fejtrágyázás esetén, február-március környékén nem igazán van lehetőség 10 mm vízmennyiség kijuttatására, az őszi fejtrágyázás alkalmával pedig nem lehet a talaj felső 10 cm rétege alá juttatni az oldatot. Van egy megoldás azonban, amely kiküszöböli ezt a problémát: kéntartalmú folyékony nitrogén trágya alkalmazása. 

A kéntartalmú készítmények gátolják az ammonifikációt, azaz csökkentik a nitrogén elillanás veszélyét. Emellett szárazabb körülmények között is megfelelő nitrogénfelvételt biztosítanak. A nitrogén-kén szinergia hatására javul a kéntartalmú aminosavak szintézise, ami a növekedést és a termésminőséget is javítja. 

 

Segíthetünk a megfelelő folyékony nitrogén műtrágyakészítmény kiválasztásában? Forduljon hozzánk bizalommal, az Agrobio szakértő csapata áll rendelkezésére!