BÚZA FAJTABEMUTATÓK TOLNA- ÉS BARANYA MEGYÉBEN

2009.07.06.

A Saatbau Linz Hungária Kft. az ősz folyamán Tolna megyében két helyen Szakcson és Tolnán, Baranya megyében Szebényben állított be gabona kísérletet.

A Saatbau Linz Hungária Kft. az ősz folyamán Tolna megyében két helyen Szakcson és Tolnán, Baranya megyében Szebényben állított be gabona kísérletet, hogy új nemesítésű búza fajtáit kipróbálja és a gazdáknak bemutassa. A gabonák előveteménye kukorica volt, amelynek a tarlóját az AGRO.bio Hungary Kft. által forgalmazott BactoFil CELL speciális mikrobiológiai szárbontó készítménnyek kezelték le. Ennek célja az volt, hogy a kukorica szárban lévő értékes tápanyagokat (40-50 kg/ha P és 70-80 kg/ha K) a baktériumok a szár bontása során felszabadítsák és a szárból humuszt képezzenek, amelynek elsődleges szerepe van a talajszerkezet javításában. Ezzel az eljárással sikerült a drága őszi P és K alapműtrágyákat helyettesíteni.

A búzák vetés előtt a magágy készítéskor 1 liter/ha BactoFil A 10 kezelést kaptak. A BactoFil-ban lévő baktériumok a levegőből megkötött nitrogénnel biztosították a búzák kezdeti fejlődéséhez szükséges nitrogént. A baktériumok által termelt növényi hormonok pedig serkentették a búzák csírázását és gyökérfejlődését.

A fajtasorba 5 Saatbau Linz búzafajta - Antonius, Cornelius, Stefanus, Lucullus, Tacitus - és két árpafajta - Heidi, Nicoletta - lett elvetve. A vetés november elején történt 180 kg/ha vetőmag mennyiséggel. A fajták arájuk jellemző módon szög állapotban teleltek át. A márciusi csapadékhiány hatására gyengén bokrosodtak a búzák, amely országosan jellemezte az állományokat. A bokrosodás hiányát a nagyobb kalászmérettel próbálták kompenzálni a fajták. A búza fajta bemutatókra Szakcson június 18-án, Szebényben június 19-én Tolnán pedig június 23-án került sor. A környékből meghívott gazdákat Dr. Kiss János Tanár Úr területi képviselő fogadta. Előadásának első felében a Saatbau Linz búza és repce fajtáit mutatta be részletesen, majd az aratás utáni fontos feladatról, a búza és a repce tarlókezelésről beszélt. Előadásában részletesen ismertette, hogy milyen előnyökkel jár, ha a gabona és a repce tarlókat BactoFil B 10-zel kezelik. Az előadás után a szántóföldi bemutató megtekintése következett. A gazdák nagyon elégedettek voltak a Saatbau fajtákkal. A búzák közül az Antónius és a Cornelius, míg az árpák közül a Heidi tetszett a legjobban a részt vevők többségének.

Szép kalászokat fejlesztett a BactoFil-lal kezelt Antónius fajta.

Három tapasztalt gazda - Berlinger István, Kiss István és Farkas István - elégedetten értékelte a Saatbau Linz fajtákat.

A szántóföldi bemutatók után fehér asztalnál finom marhapörkölt mellett kötetlen baráti beszélgetés közben értékelték a vendégek a bemutatón látottakat.


Dr. Kiss István kollegám és barátom írását csak egy apró szösszenettel szeretném kiegészíteni. Magam is több helyen láttam az Antonius búzafajtát, amely tényleg nagyon nagyon... és erről mindig eszembe jut a világtörténelem talán legcsodálatosabb szerelmi története, Kleopátra és Antóniusz kapcsolata. Abban, hogy még mindig emlékezünk rájuk, kétségtelenül nagy szerepe van William Shakespeare-nek (1564-1616) aki amúgy április 23-án született és ezen a napon érte a halál. Végezetül szeretnék megosztani a Tisztelt Olvasókkal egy csaknem 400 éves idézetet tőle, amely szerintem ma aktuálisabb, mint valaha:

"A természet varázsát osztja bőven. A fűben, a virágban és a kőben. Ó nincs a földön oly silány anyag, mely így vagy úgy ne szolgálná javad. De nincs oly jó, melyben ne volna vész, ha balga módon véle visszaélsz."