CASE-STUDY... ESETTANULMÁNY A REPCEVETÉSRŐL

2009.10.06.

Mi legyen a repcével, ahol szeptemberben nem volt eső? Miért kell ilyenkor a BactoFil? És miért jó a Case traktor?

A case-study esettanulmányt jelent, aminek amúgy semmi köze nincs a kiváló traktorhoz, amely Jerome Increase Case nevét viseli, aki 1842-ben a Wisconsin államban található Racine városában megalapította a gépgyárát. Lényeg az hozzá, hogy ad 1, a repcét szeptemberben kell vetni. Ad 2. addig nem szabad elvetni a repcét, amíg olyan száraz a talaj, hogy a kis magok nem kelnek ki. Normál esetben az van, hogy augusztus 20. után bezár a Balaton és elkezd esni az eső. Ha mégsem, akkor szeptember elsején becsengetnek és elkezd esni az eső. Idén ez sem volt és a száraz augusztus után a szeptember azzal telt, hogy a repcetermesztők - meg mások - várták az esőt. Ahol volt egy kis eső, ott kikelt a szeptemberben vetett repce, de sokhelyen nem. Túl soká viszont nem lehet várni a vetéssel, hiszen ha októberre fordul a naptár, akkor még a gyorsabb fejlődésű hibridek vetése is kezd kockázatossá válni.

A Szeghalom határában több ezer hektáron gazdálkodó Helvécia Protein Trade Kft. repcevetési megoldása innovatív, kreatív és mindenképpen olyan esettanulmány szerű, amelyet érdemes bemutatni az oldal Tisztelt Olvasóinak.

A gazdaság, amely több száz hektáron tervezett repcét vetni, abból az egyszerű tényből indult ki, hogy a repcének jó magágy kell, elegendő talajnedvesség a csírázáshoz és valami segítség a gyors és egyenletes keléshez és a megfelelő őszi fejlődéshez. Mivel nem volt idő tovább várni az esőre, ezért 30 mm vízmennyiséggel megöntözték a területet. Ez egyrészt nem sok (30 liter/négyzetméter) viszont ahhoz mindenképpen elég, hogy a felső 10-12 cm-es rétegben a kis növények elegendő nedvességet találjanak. És a hasznos baktériumok is. Ezt azért kell kiemelni, mert a az ilyen későn vetett repcét különösen fontos támogatni azzal, hogy a magágykészítéskor BactoFil B 10 készítménnyel kezelik a területet. Az ebben lévő baktérium törzsek egyrészt indol-3- ecetsavat termelnek, amely egy növényi hormon és gyorsítja a növény gyökeresedését és a fejlődését, másrész a talajfertőtlenítő hatás révén a kis növények kevésbé lesznek kitéve a kórokozóknak. Természetesen az egyenletes tápanyagellátás biztosítása is segíti a repcét abban, hogy megfelelően felkészüljön a télre. Összefoglalva a 2009. évi száraz októberi repcevetés receptje a következő: öntözés, kiváló magágykészítés és ezzel egy menetben a BactoFil B 10 kijuttatása és bedolgozása a BactoFil JET szerkezettel.

A fenti és a lenti képen az látható, hogyan került felszerelésre a BactoFil JET a talajmővel? eszközre.

A CASE Quadtrac traktorról annyit érdemes megemlíteni, hogy ez a meglehetősen különleges 4 gumitalp egyrész felülmúlhatatlan tapadást biztosít, másrész a legkevésbé tömöríti a talajt. 1996-ban került a piacra és azóta is egy ikon, egy szinbólum és minden, ami csak egy traktor lehet.

Amúgy csak érdekességként CASE traktor témában. Ahogy fentebb írtam, a CASE 1842-óta csinálja a mezőgazdasági gépeket. 1985-ben egyesültek az International Harvester szintén mezőgazdasági gépgyártó céggel és azóta hívják a céget CASE IH-nak, amely a piacvezető mezőgazdasági gépgyártó. A New Holland céggel 1999-ben egyesültek és azóta CNH Global-nak hívják a vállalatot, amelynek a legnagyobb (többségi) tulajdonosa a FIAT, az olasz nagyvállalat.

Fotók + szakmai anyag: Hideg László Szilveszter, területi képviselő