SYNGENTA - NAGY ERŐ, NAGY FELELŐSSÉG

2009.07.19.

A Syngenta nem csak a világ legnagyobb agrárvállalata, de - legalábbis minden erre utal - ez a cég ismerte fel a legjobban a nagysággal illetve az erővel járó felelősséget.

Nemrég láttam egy nagyon szép Pókemberes pólót. Az volt rá írva, hogy "With great power comes great responsibility". Ez szabad ferdítésemben annyit jelent, hogy a nagy erő nagy felelősséggel jár. Nem vettem meg a pólót, de az idézeten talán érdemes volt elgondolkodni.

Van a világon néhány agrárvállalat, amelyek rendkívül nagy gazdasági hatalommal rendelkeznek, amely kétségtelenül felfogható, mint erő, hiszen ezek a vállalatok sokkal inkább meghatározzák azt, hogy milyen a világ mezőgazdasága és élelmiszeripara, mint bármelyik agrárminiszter. Ahogy a nemzetközi internetoldalakat nézegettem, az volt az érzésem, hogy a legtöbb agrárcég gondolkodásának a központjában olyan fogalmak állnak, mint a forgalom, a nyereség vagy a piaci rászesedés. Természetesen ezek a dolgok nyilván a Syngentának is fontosak, de ennek a vállalatnak a piaci viselkedésében, kultúrájában és a kommunikációjában is nagy teret kap a felelősségteljes gondolkodás kérdése.

Nagyon tetszett a Syngenta oldaláról levadászott kép, amelyet magyarosítottam. Az adatokat a FAO nyilvános statisztikáiból szedték. Azt gondolom, hogy kevés olyan politikai vezető van manapság, aki a 2025 ben várhatóan élő lakosság élelmiszerellátásával foglalkozna. A Syngenta viszont több száz éves múltra visszatekintő és jelenleg is piacvezető vállalatként természetesen foglalkozik a jó másfél évtized múlva várható problémákkal. Csak érdekességként említem meg, hogy a cég forgalma a múlt évben több volt, mint 11 milliárd dollár. Ennek a bevételnek kb. 80 %-át adja a növényvédőszer és 20%-át a vetőmag üzlet. A kutató és fejlesztő munkára évente közel 1 milliárd dollárt költenek, amely a legnagyobb költségvetés ezen a téren.

Nagyon remélem, hogy a Tisztelt Olvasókkal együtt mindnyájan meg tudjuk tapasztalni, hogy lesz-e 8 milliárd ember a földön 2025-ben, de abban egészen biztos vagyok, hogy a nagy erővel járó nagy felelősséget felismerő Syngentának köszönhetően 1 ha mezőgazdasági terület képes lesz 5 ember élelmiszerszükségletének az előállítására.