DEBRECENBE KÉNE MENNI... A FARMER EXPÓRA

2009.08.27.

Mi elmentünk és nem csak látogatóként, hanem a Farmcenterrel közös standon vártuk és várunk minden Tisztelt Érdeklődőt.

A Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma nem csak a mezőgazdasági oktatás fellegvára, hanem ez az intézmény ad otthont az agrárszakma legjelentősebb vásárának, a Farmer Expo-nak. Amelyik mezőgazdaságban érintett cég komolyan veszi a közvetlen partnerkapcsolatok folyamatos ápolását, annak - szerintem - erősen ellenjavalt a távolmaradás. Természetesen mi a rendezvény "főutcáján" felállított standon csütörtök reggel óta vártuk a Tisztelt Partnereinket és tesszük ezt a vásár zárásáig, szombat estig. Amikor a lelkem kicsit felkavarodik, akkor nehezen találok jó jelzőket. A Farmer Expo szakmailag nagyon tartalmas. Nagyon látványos. Nagyon jó hangulatú. És minden nagyon nagyon jó.

A megnyitón Gráf Miniszter Úr a reális helyzetértékelésről, az összefogás fontosságáról, a minőségorientációról és az új támogatásokról beszélt. Megemlítette, hogy a jövőre esedékes OMÉK-ot nem feltétlenül a fővárosban tervezik megszervezni és a vidéki helyszín-lehetőségek között Debrecen is komolyan szóba kerül. Szerintem érdemes megjegyezni, hogy a beszéde után a Miniszter Úr mindent végignézett, végigkóstolt és este 6 körül még közvetlenül beszélgeztett a látogatókkal és a kiállítókkal.

Az egyetem gólyatáborosai is meglepően érdeklődőek voltak, ráadásul az egyen pólójukban nagyon szépen passzoltak optikailag a standdekorhoz.

Csepp a látnivalók tengeréből:

A JCB Fastrac traktor döbbenetesen jól néz ki. Lehet vele döngetni 80-nal, könnyedén fel lehet vele parkolni a magas járdaszigetre és nem kell aggódni attól, hogy ráteszik a kerékbilincset. Komolyra fordítva: Nagyon jó a motor és a különleges súlyeloszlás miatt kiváló húzóerővel rendelkezik. Nemrég meg is nyerték a Hajdúböszörményben rendezett traktoros húzóversenyt a 150-200 le kategóriában, amely nagyon jól jött a múlt évi 2. helyezés után. Amúgy a JCB gyárat Joseph Cyril Bamford alapította 1945-ben és ma is a fia vezeti a családi multicéget. Antal Imre emlékének tisztelegve - ez a traktor igazi bamfordi. A vezetőfülke komfortja és minőségérzete kétségtelenül páratlan. Olyan gazdálkodóknak ajánlható ez a traktor, akik csak a legjobbal érik be, de valamiért nem szeretnének zöldet sárga kerekekkel.

BONUS TRACK(TOR)...

A nagy traktorgyárak természetesen nem hiányozhattak a Farmer Exporól, ami jó lehetőséget ad a gépek megszemlélésére és összehasonlítására. A piros traktorok közeli gyökerei elég szépen megmutatkoznak. A Case elég régi gyár, az első gőztraktort 1866-ban rakták össze (kis kép középen). 1886-ra a Case lett a világ legnagyobb gőzgépgyártója. Egyszóval nem tapasztalatlanok traktor témában, de egy jó dizájner ráférne a cégre. A McCulloch belül kb. ugyanaz, de a világosabb piros a szürke cápaorral valahogy tetszetősebb. A John Deere nem több, nem kevesebb, az egy John Deere. A Claas traktor viszont nagyon szép, nagyon harmonikus. Gyönyörű szép a friss halványzöld festés pár fehér elemmel, piros márkanévvel és keréktárcsákkal. Ez a traktor nem a legolcsóbb, nem a legerősebb, nem a leggyorsabb, talán semmiben nem leg. Mégis bátran ajánlható fiatal vagy fiatalos lelkületű gazdálkodóknak, akik szeretik a munkát, szeretik az életet, hiszen egy Claas-ban ülni klassz dolog.