Ó, AZ A CSODÁLATOS OLAJTÖK...

2009.09.16.

Az olajtök nem csak kimondottan egészséges, de a termesztése is nagyon jövedelmező, különösen BactoFil-os talajkezelés után.

Az utóbbi években egyre nagyobb jelentőséget szerzett magának az olajtök, mint gyógyhatású termék- és élelmiszeripari alapanyag. Hazánk éghajlata teljes mértékben megfelel a növény igényeinek, amely a talajjal szemben nem igényes, csak az erősen kötött talajokat nem szereti. A mag illetve az olaj iránti kereslet következtében biztos piaca van a terménynek, amelynek az ára is olyan, amely jó termés esetén kimondottan jó árbevételt és nyereséget biztosít. Az olajtök nagyon jól illeszthető a vetésforgóba, több dolog miatt. A gyökerei mintegy 1 méter mélyen sűrűn behálózzák a talajt, ez az oka annak, hogy a száraz periódusok kevéssé viselik meg a növényt. Nagy jelentősége van annak, hogy a mélyebb talajrétegből a felszínre hozza a tápanyagokat - a makro- és a mikroelemeket - ezért olyan kiváló elővetemény, amely után a búza sokszor egy tonnával is több termést ad. Emellett gyakorlatilag csak a lisztharmat, a peronoszpóra, a fenésedés illetve vírusbetegségek támadják meg, amelyek ritkán okoznak jelentős gazdasági kárt, és a többi növény kórokozói közben lassan kipusztulnak a talajból.

A képeken látható Németh Gábor feleségével Évával vezeti a mintegy 300 hektáros családi gazdaságot a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Garadna nagyon szép hegyvonulatokkal körülvett határában. Összesen 9 növény termesztésével foglalkoznak és immár 6. éve a területek nagy részét kezelik BactoFil készítményekkel.

Olajtök esetében is igaz az, hogy a vetés előtt kijuttatott és bedolgozott BactoFil B 10 hatására a magok gyors és egyenletes fejlődésnek indulnak, sokkal jobban ellenállnak a betegségeknek és a termés mennyisége is mérhetően javul. Két dolgot fontos megjegyezni, az egyik az, hogy az olajtök kimondottan N igényes és a nagy termés érdekében érdemes a műtrágyát 2 vagy inkább 3 részletben kijuttatni. A BactoFil használatával viszont a N műtrágya adag jelentősen csökkenthető, hiszen a benne lévő hasznos baktériumok mintegy 85 kg/ha N hatóanyaggal egyenértékű növénytápláló hatást fejtenek ki. Emellett a BactoFil használata esetén nem kell tartani attól, hogy az egyszerre kiadott túl nagy N műtrágya adag miatt csökken a mag- és az olajhozam. Másrészt a jelenlegi ismeretek szerint BactoFil-lal kezelt tökben eddig nem jelentkezett a máshol sok gondot okozó betegség a CYMV (cukkíni sárga mozaik vírus).

Ilyen volt nyáron a Németh család olajtök táblája. Szép, egészséges és benne volt a nagy termés ígérete, amely a felső kép (készült szeptember 14-én) tanúsága szerint megvalósult.

A képeket Sztrakon Zsolt, az AGRO.bio Hungary Kft. területi képviselője készítette.