TÖBB INFORMÁCIÓ A TALAJRÓL, TÖBB TERMÉS A NÖVÉNYRŐL...

2009.10.12.

A BactoFil Technológia program keretében a talajmintavételt és a szaktanácsadást az Agroforce International Kft-vel együttműködve végezzük.

Nagy sikerrel megy a Doctor House című kórházas sorozat, amely nagymértékben járul hozzá az átlagember egyészségügyi ismereteinek bővüléséhez. Amikor betolják a beteget a sürgősségi osztályra, mindig az az első, hogy "kérek egy nagy rutint, hasi ultrahangot, koponya CT-t, MR-t". Ez azért fontos, mert az orvos csak a beteg állapotát pontosan mutató információk alapján hozhat felelős döntést.

Hasonlóképpen van ez a mezőgazdaságban is, ahol csak a talaj állapotának, tápanyagtartalmának pontos ismerete alapján lehet megalapozott döntést hozni a tápanyagvisszapótlás szükségességéről illetve az egyes tápelemek optimális adagjáról. Enélkül az ember a jószerencsére bízza a növényt és a termést, hiszen ha a kelleténél kevesebb tápanyagot juttat ki, vagy nem megfelelő az egyes tápelemek aránya, akkor hiába a jó vetőmag és a jó idő, kevés lesz a termés. Ha túl sokat juttat ki, az pedig nem csak káros, hanem "drága mulatság".

A BactoFil Technológia program keretében precíz talajmintavételen és akkreditált laborvizsgálaton alapuló szaktanácsot adunk a partnereinknek, amely a hosszú távú humuszépítést szolgálja. Ebben a programbam - mint ahogy más területeken is - a szakma egyik legjobbjával működünk együtt, hiszen csak az abszolút csúcstechnológia garantálhatja azt a színvonalat, amelyet a termelők a BactoFil márkanév minden vonatkozásától joggal elvárhatnak.

Mizik Zsoltot, az Agroforce International Kft. ügyvezetőjét arra kértem, hogy mutassa be röviden a céget:

Cégünk az Agroforce international rendelkezik a régióban a legnagyobb és alegrégebbi tapasztalattal a GPS-sel támogatott automata talajminta-vételezésben. Korszerű talajminta vevőink a rendkívül precíz műholdas helyzetmeghatározó rendszerrel kombinálva (GPS) garancia a pontos mintavételre. Napi akár 1000 hektárt meghaladó területteljesítményünk lehetővé teszi, hogy a megrendeléseket gyorsan teljesítsük, így a szaktanács időben a gazdálkodó rendelkezésére áll. A műtrágyázási javaslat mellett a GPS rendszer előnyeit kihasználva a mintázott terület talajtulajdonságait bemutató térképeket is átadjuk a megrendelőnek, ami tovább segíti az okszerű műtrágyázás megvalósítását (precíziós tápanyag kijuttatás).

Miért fontos a szakszerű mintavételű

A talaj állapotának a részletes ismerete nélkül nem lehet hatékonyan műtrágyázni, ezért fontos a szakszerű mintavételezés. Mintavételkor 1 kg talajmintával több tucat tonna talaj állapotát próbáljuk jellemezni, ezért fontos, hogy a minták a terület gyökérzónáját jól reprezentálják, állandó mélységből és a lehető legtöbb helyről származzanak. A pontos mintavétel érdekében a talajmintavételt terepjárókra szerelt speciális automata mintavevőkkel végezzük, amelyekkel folyamatosan betartható az előírt mintavételi mélység és a reprezentativitás alapkövetelménye a nagy pontmintaszám. Egy átlagminta 25-30 pontmintából tevődik össze, amelyet az eszközeinkbe szerelt digitális leszúrás számlálókkal is kontrollálunk. A gépi mintavételi technológiával nagy pontosságot és nagy területteljesítményt tudunk elérni. Berendezéseink maximális mintavételi mélysége 60 cm, ami lehetővé teszi az általános szántóföldi talajmintavételezésen túl speciális mintavételi feladatok ellátását is. Ilyen például a kora tavaszi ásványi nitrogén (N-min) vagy ásványi kén (S-min) vizsgálat. Ezen vizsgálatok adatai alapján pontos fejtrágyázási szaktanácsot tudunk adni a búza, a sörárpa és a repce termesztők számára.

Az alsó képen az egyik mintavavő berendezés látható működés közben.