AZ ÓRIÁS PEPPERÓNI TITKA ÉS MÁS NEM ZÖLDSÉGEK...

2009.10.01.

Mitől nő gusztusosan hatalmasra a pepperóni paprika? Mitől bírja a zöldég a szárazságot és a belvizet? És mitől lesz a termés különösen korai?

Talán minden pizza szakács egyik álma, hogy egy 40 cm átmérőjű diavola pizzán lazán keresztbetegyen két hatalmas pepperoni paprikát úgy, hogy a hegyes végük kilógjon kicsit, ezzel az ördög szarvát szinbolizálva, hiszen a diavolo olaszul ördögöt jelent, a diavola pizza pedig a csípőskolbásszal és pepperoni paprikával ördögien ízesített pizzát jelenti. Szerencsére a BactoFil használatával nem csak a termelők, hanem a pizzaszakácsok is elégedettek lesznek, hiszen a pepperoni paprika korábban nem látott méretűre nő. A képen látható, a termést jól reprezentáló paprika a görbülettel együtt is elérte a 45 centit. A gusztusus, harsány, élénkzöld színe különösen szépen érvényesül a Róma címerpajzsának színére fényezett Fordon. (ezt a színt amúgy úgy érik el, hogy bordót kevernek össze narancssárgával)

A képen Kazai Mihály alma- és pepperoni paprika termesztő látható. Meg kell jegyezni, hogy az előző hírben szereplő almapaprika tábla is az ő biztoka. Lehet, hogy lassan unalmassá válik, hogy milyen nagy és milyen szép lesz a zöldség, ha előtte BactoFil-lal kezelik a talajt. Ezért ínkább egy igazi szakmai érdekesség, amely az érintetteknek viszon nagyon fontos lehet. Kazai Mihály egyik táblájára június 27-én egy olyan özönvíz szerű eső esett, amely egy óra alatt 140 mm csapadékot hozott. Az alsó képen döbbenetes a látvány, 3 napig szivattyúzták róla a vizet. Ez a 3 nap éppen elég ahhoz, hogy jelentősen rontsa a talaj szerkezetét és a levegőt igénylő (aerob) hasznos baktériumok egyedszáma drasztikusan csökkenjen. Korábban az ilyen területeken nem nagyon lehetett gondolni eredményes zöldségtermesztésre. A 7 baktériumtörzset tartalmazó BactoFil B 10 kijuttatásával és bedolgozásával viszont rövid idő alatt regenerálódik a talajélet és a fenti kép valamint Kazai Úr tanúsága szerint abszolút alkalmassá válik még igényes zöldségkültúra termesztésére is.

A fenti képen Nagy Elek hajdúdorogi paradicsomtermesztő látható, aki szintén megelégedéssel használta a BactoFil-t. ő a készítmény legnagyobb előnyét abban látja, hogy a talaj víztartó képességének illetve a növény szárazságtűrésének a javítása által a szárazság ellenére is nagyon szépen termett a paradicsom. Salyát elmondása szerint soha nem tudta úgy megkaparni a földet, hogy az ne legyen nedves.

Van egy dolog, ami zöldségfélék esetében különösen fontos, ez pedig a koraiság. A képen Dobi László hajdúdorogi paradicsom- és pepperoni paprika termesztő első paradicsom szállítmánya látható. Az ő BactoFil-lal kezelt tábláján a termésérés nem napokkal, hanem hetekkel előzte meg a többi környékbeli paradicsomot. Ez nagyon nagy dolog, ennek lehet örülni és az alsó kép tanúsága szerint Dobi László tud is örülni a jó termésnek. Jó látni manapság az ilyen eredményeket és az örömteli sikereket. A bevezetőben felvetődött Róma címere és hogy meglegyen a szép keretes szerkezet egy Párizsi vonatkozású gondolattal zárnám ezt az írást. Párizs címerében szerepel egy latin mondás, ami a város mottója. Úgy szól, hogy "Fluctuat nec Mergitur". Ez szabad ferdítésemben annyit jelent, hogy hánykolódik de sohasem süllyed el. Ezt a nagyon jó hajókra mondták, amelyeknek nem ártottak a viharok és az olyan emberekre, akik átvészelték a megpróbáltatásokat. Azt hiszem, hogy a Fluctuat nec Mergitur akár a magyar mezőgazdaságra is érvényes lehet, hiszen az is folyamatosan nehézségeken hánykolódik, de sohasem süllyed el.

Összeállította: Kutasi Sándor, területi képviselő